Hisseli tapusu olanlara kötü sürpriz! Yarı fiyatına tapunuz elden gidebilir!
Gayrimenkullerin birden fazla sahibinin olduğunu gösteren tapulara hisseli tapu adı verilmektedir. Bir gayrimenkulün hisseli olması üzerinde birden fazla kişinin mülkiyet hakkının olduğunu gösterir. Ortaklar birlikte o gayrimenkuller üzerinde tasarrufta bulunma hakkına sahiptirler. Ancak hisseli gayrimenkuller oldukça riskli mülklerdir. Bazı sorumluluklara ve haklara dikkat edilmemesi durumunda hisse sahipleri tapularının ellerinden gittiğine şahitlik edebilirler.
HİSSELİ TAPU SATIŞINA DİKKAT!
Hisseli tapunun satışı bazen oldukça sıkıntılı olabilir. Bu hisseler satılacaksa tek bir istisna hariç diğer ortakların ön alım hakları vardır. Yeni hisse payı önce ortaklara satın almaları için teklif edilecek ve eğer bu teklif kabul edilmezse o zaman dışarıdan bir 3. kişiye hisse payı satılabilecek. Bu kurala dikkat etmeden alınan veya satılan hisse payları ise büyük sorunları beraberlerinde getireceklerdir.
Hisseli tapunun satışı eğer kuralına göre yapılmaz ve ortaklara ön alım hakları kullandırılmazsa mahkeme yoluyla yapılan satış bozulacaktır. Ortaklar tapuda yazılı olan bedeli ödeyerek hisse payını alırlar. Eğer daha az tapu harcı ödemek için tapuda hisse payı için gerçek değer belirtilmemişse geçerli olacak bedel yazılı olan bedel olacaktır. Bu durumda hisseli tapuyu alan 3. kişilerin zararı büyük olacaktır.
Tuvalet kağıdında stok yapmalık fiyat! 2 Kasım’a kadar alan aldı
Dolar için işler karıştı! Dolar kurunun 33 TL olacağı zamanı açıkladı!
EMEKLİYE EN YÜKSEK PROMOSYON ÖDEYEN BANKALAR! SSK, Bağkur, Emekli Sandığı, EYTli maaşını taşıdı
İCRADAN SATIŞ BÜYÜK RİSK!
Hisseli tapunun ortaklarından birisinin icralık borcu olabilir. Bu durumda icra dairesi hisse payına icra işlemi uygular ve satışa çıkarır. Bu satışta ise ön alım hakkı uygulanmaz. 3. kişiler teklif verip bu hisse payını satın alabilirler. Bu durum diğer hissedarların da başını belaya sokabilir. Eğer yeni ortak tüm hisse payına sahip olmak isterse mahkeme yoluyla ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Bu da halk arasında “ya al ya sat” şeklinde dönecektir. Ekonomik gücü olan diğer hisse paylarını mahkeme üzerinden satın alacaktır. Bu şekilde yapılacak satışlarda genellikle değerinin altında fiyatlar uygulanmaktadır. Yok pahasına tapu sahipleri hisseli tapularının ellerinden alındığını görebilirler. Bu duruma düşmemek için yapılması gereken ise hissedarların icralık olmamalarıdır.