Hisseli tapusu olan yandı! Yok pahasına tapunuzu elinizden alabilirler!
Türkiye’de gayrimenkul sahiplerinin güvencesi tapuları oluyor. Müstakil bir tapunun herhangi bir şekilde elden çıkmasına imkan dahi bulunmuyor. Tapu sahibi istemedikçe müstakil tapu herhangi bir kişiye satılamıyor. Ancak hisseli tapu olduğunda iş değişiyor. Ev, arsa veya tarla olsun tüm hisseli tapular için uyarı yapıldı. Hisseli tapuda büyük bir sakıncaya neden olan gelişme ne?
HİSSELİ TAPUNUN GÜVENCESİ ÖNALIM!
Hisseli tapular birden çok kişinin o gayrimenkul üzerinde mülkiyet hakkı bulunmasıdır. Bir tür gayrimenkul ortaklığı olan bu sistemde insanların mülkiyet hakları önalım hakkı ile güvence altına alınıyor. Ön alım hakkının kullanımı ile beraber bir üçüncü kişi ortaklığa kolay kolay giremiyor.
Bir hisseli tapuya sahip gayrimenkulde hissedarlardan birisi hisse payını satmak isteyebilir. Bu hisse sahibi satış teklifini çnce diğer hissedarlara yapmalıdır. Bu teklif yapılmadan üçüncü kişilere hisse payı satılırsa diğer hissedarlar önalım haklarını tapu tescili yapılmış olsa bile kullanabilirler. Mahkemeye giden hissedarlar satışı yapılan hisse payını tapuda yazılı olan bedeli ödemek kaydıyla satın alırlar ve bir üçüncü kişi dışarıdan ortaklığa dahil edilmez.
SGK'dan emeklilere 49.000 TL'lik kötü sürpriz! Açıklama yapıldı, emekli maaşlarını alamayacaklar!
TEK İSTİSNASI VAR!
Hisseli tapuda payı olan bir hissedarın bu hisse payı borcundan dolayı icra yoluyla satılabilir. İşte bu satışlar diğer hissedarları da zor duruma sokuyor. Bu satışlarda herhangi bir şekilde önalım hakkı uygulanmıyor. İcra dairesi tarafından değer biçilerek ihale ile satış yapılıyor. En yüksek teklifi veren hisse payını satın alarak tapuya yeni ortak olarak giriyor. Bu da gayrimenkul sahipleri için büyük bir risk olabiliyor.
YENİ HİSSEDAR NE YAPABİLİR?
Yeni hissedarın ortaklığı devam ettirme veya sonlandırma gibi bir yolu tercih etmesi diğer hissedarları da etkileyecektir. Eğer ortaklığı sona erdirmek ister ve hukuki süreçler geçilirse konu ya al ya ver şekline dönüşebilir. Bu durumda eğer diğer hissedarların ekonomik güçleri yoksa, biçilen değeri peşin olarak ödeyemeyeceklerse mecburen hisselerini satmaya razı olacaklardır. Bu satışta karşı taraf bedeli düşük tutarsa yok pahasına tapuları hissedarların ellerinden çıkar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.