Evden çıkarılan kiracının tazminat hakkı var mı?

Ev sahibi tarafından evden çıkarılan kiracılar tazminat haklarının olup olmadığını merak ediyorlar. Hangi koşullarda kiracıların tazminat hakları doğmaktadır?
Evden çıkarılan kiracının tazminat hakkı var mı?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan sorunların hukuki çözümleri son dönemlerin en çok merak edilen konuları arasına girdiler. Kiracılar haksızlığa uğramaları durumunda ev sahiplerinden tazminat alıp alamayacaklarını merak ediyorlar. Yasalar bazı durumlarda kiracılara tazminat hakkı veriyor ama bunun elde edilebilmesi için uygulanacak yolların eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekiyor.

KİRACI HAKSIZLIĞA UĞRAMALI

Kiracının tazminat hakkının doğabilmesi için açık bir şekilde haksızlığa uğramış olması gerekmektedir. Ev sahibi tarafından ihtiyaç gerekçesi ile evden çıkarılan kiracıların çıktıkları evin 3 yıl içerisinde bir başkasına kiraya verilmesi durumunda kiracının tazminat hakkı doğabilmektedir. Aynı şekilde ev sahibi kiracıyı evde esaslı tadilat yapılacağı için evden çıkarmış ve evi tadilat yapmadan veya tadilat yaptıktan sonra kiracıya kiralama teklifinde bulunmadan bir başkasına kiralarsa yine tazminat söz konusu olmaktadır. Bu şekilde kiracının haksızlığa uğradığı sabit durumlarda ev sahibi kiracıya tazminat ödemek zorunda kalabiliyor.

YAZILI BELGE ŞART!

Kiracı eğer ev sahibinden tazminat almak istiyorsa haksızlığa uğradığına dair yazılı belge almak zorundadır. Bunun için de çok dikkatli hareket edilmesi gerekiyor. Ev sahibi kiracıya ihtiyacım var diyerek evden çıkmasını sözlü olarak beyan etmiş ve kiracı da bunu kabul etmişse tüm tazminat hakkı ortadan kalkacaktır. Bu durumda ev sahibi kiracı evi boşalttıktan sonra istediği gibi bir başkasına kiraya verir ve eski kiracısına da bir kuruş bile tazminat ödemesi yapmak zorunda kalmaz. Eğer kiracı aynı durumda evden tahliyesinin mahkeme kararı ile olmasını teklif etmiş olsaydı tazminat hakkı kesinleşmiş olacaktı.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlarda uzmanlar her iki tarafın da profesyonel hukuki destek almalarını tavsiye ediyorlar. Bunu yapanlar hem bir haksızlığa neden olmuyorlar hem de haklarını sonuna kadar kullanabiliyorlar.