Evden çıkan kiracıya tazminat! Ev sahipleri ödeyecek!

Evden çıkan kiracıları bazı durumlarda tazminat hakkı elde edebiliyorlar. Bu durumda kalan ev sahipleri 1 yıllık kira bedeli kadar ödeme yapmak zorunda kalıyorlar.
Evden çıkan kiracıya tazminat! Ev sahipleri ödeyecek!

Kiracılar ile ev sahipleri arasında meydana gelen anlaşmazlıkların hukuki çözümleri oldukça karmaşık olabiliyor. Bazı özel durumlarda ev sahipleri kiracılara tazminat ödemeye mahkum edilebiliyorlar. Bu durumların gerçekleşmesi halinde kiracılar ev sahiplerinden tazminat alabiliyorlar ama bunun için de uyulması gereken bazı kurallar bulunuyor.

KİRACI HAKSIZ GEREKÇE İLE EVDEN ÇIKARILIRSA EV SAHİBİNİN BAŞI AĞRIR

Ev sahiplerine yasalar belirli koşullarda kiracıları evden çıkarma hakkı veriyor. Bu koşullar arasında kapsamlı tadilat, eve ev sahibinin veya ev sahibinin bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı olması, kentsel dönüşüm gibi nedenler yer alıyor. Ancak bu gerekçeler bir aldatmaca olarak kullanılmamalıdır.

Yasalar ev sahiplerine hak verirken bunun tam olarak amacı ile kullanılmasına izin veriyor. Bir ev sahibi eve ihtiyacım var diyerek kiracısını evden çıkarıp evi bir başkasına kiraya verirse bu yasanın verdiği hakkın kişisel çıkar amacıyla suistimal edilmesi anlamına gelmektedir. Bu durumda da ev sahiplerinin karşısına yine yasalar çıkacaktır.

Ev sahibi kiracısını bir gerekçe ile evden çıkardığı zaman 3 yıl boyunca o evi bir başkasına kiraya vermez. Eğer kiraya verirse o zaman evden çıkan kiracının şikayeti ile ev sahibi 1 yıllık kira bedeli kadar tutarı eski kiracısına tazminat olarak ödemek zorunda kalır. Bu tazminattan kurtulmak ise mümkün değildir.

KİRACILAR MUTLAKA YAPMALI!

Kiracıların ileride ev sahibinden tazminat alabilmesi için yapması gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Öncelikle kiracısına gidip eve ihtiyacım var diye sözlü bildirim yapan ev sahibinden yazılı bildirim istenmelidir. Kiracının evden çıkış gerekçesi yazılı olarak ispat edilebilmelidir. Mümkünse kiracılar ev sahibinden mahkeme yolu ile evden kendilerini tahliye etmelerini istemelidirler. En garanti ispat yolu budur. Bu şekilde kiracının olası tazminat hakkı garantiye alınır.