Ev sahiplerinin tahliye için haklı gerekçeleri nelerdir?

Kiracısını evden çıkmaya ikna edemeyen ev sahipleri mahkeme yolunu tutuyorlar. Ev sahipleri hangi gerekçeler ile kiracılarını evden çıkarabilirler?
Ev  sahiplerinin tahliye için haklı gerekçeleri nelerdir?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında meydana gelen anlaşmazlıklar tam bir paradoks haline dönüştü. Her iki tarafın da haklı gerekçeleri bulunurken ev sahiplerinin en sevmedikleri kişiler eski kiracılar oldu. Kira gelirinde azalma istemeyen ev sahipleri her yıl kiracı değiştirmek istiyorlar. Bunun için ise eski kiracının evden çıkması gerekiyor ama bu hiç de öyle kolay değil.

EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN NASIL ÇIKARIR?

Ev sahibi eğer kiracısını evden çıkarmak istiyorsa haklı bir gerekçe ortaya koymalıdır. Haklı gerekçe denildiğinde akla gelen ilk gerekçe kiracının kira borcuna sadık olmaması geliyor. Ancak bu ev sahibi için yeterli olmayacaktır. Kiracı aleyhinde tahliye talepli dava açabilmek için kiracının bir kira sözleşmesi yılında en az 2 defa zamanında kira ödemesi yapmamış olması ve ev sahibinin de bunun için kiracıya yazılı bildirim göndermesi gerekiyor. Bu yapılmazsa kiracı kirasını geç bile ödese evden çıkarılamayacaktır.

Ev sahibinin bir diğer haklı gerekçesi ise eve kendisinin ihtiyacı olmasıdır. Ancak bu da kolay değildir. Ev sahibi eve ihtiyacı olduğunu somut olarak belgelemeli ve mahkeme sürecinde hakimini buna ikna etmelidir. Bu da oldukça zor olacaktır. Mahkeme sürecinde ihtiyaç sebebi olarak gösterilen durum genellikle ortadan kalkar ve ev sahibi mahkemeden istediği sonucu alamaz.

Ev sahibi kiracının kapısını çalıp evde büyük tadilat yapacağını söyleyerek kiracıyı evden çıkarabilir. Ancak bu yalan olmamalıdır. Ev sahibi gerçekten evde büyük bir tadilat yapmalı ve tadilat sona erdiğinde ilk kiralama teklifini eski kiracıya yapmalıdır. Aksi durumda kiracıya 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat ödemek zorunda kalır.

Kiracının aidat ödememesi, komşularla iyi geçinmemesi, eve özenli bakmaması, evin kentsel dönüşüme girecek olması gibi gerekçeler de ev sahipleri için haklı gerekçeler olabilmektedir. Ancak bunların tamamının ispatının yapılması gerektiği unutulmamalıdır.