Ev sahiplerine kiracı oyunu! Kira zammı ile tuzağa düşüyorlar!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira zammı meselesinde adeta köşe kapmaca oynanırken bu sefer ev sahiplerinin değil kiracıların kira zammı oyunu ifşa oldu.
Ev sahiplerine kiracı oyunu! Kira zammı ile tuzağa düşüyorlar!

Kiracılar ile ev sahipleri arasında kira zammına ilişkin yaşanan sorunlar son iki yılın en çok konuşulan konuları arasında yer aldı. Özellikle fırsatçı ev sahipleri kiracıları köşeye sıkıştırıp daha yüksek tutarda kira geliri elde etmenin yollarını aradılar. Devlet yüzde 25 zam sınırı getirmiş olsa da bu sınır bile fırsatçı ev sahiplerini durduramadı. Ancak fırsatçı ev sahipleri olduğu gibi fırsatçı kiracılar da bulunuyor. Bu kiracılar yasal haklarını kullanarak ev sahiplerini kira zammı tuzağına çekiyorlar. Bu durumda ev sahipleri kira zammı aldığını düşünürken ipleri kiracının eline veriyor.

KİRACI KİRAYA ZAM YAPILMASINI TEKLİF EDİYOR

Ev sahipleri ile kiracılar arasında ortaya çıkan yeni durumun ne ifade ettiğini anlayabilmek için bazı yasal uygulamaların bilinmesi gerekiyor. Bir kiracı eğer 5 yıllık kiralama süresini doldurmuşsa ev sahibi kira uyarlama davası ile mahkemeden kiranın yeniden belirlenmesini talep edebiliyor. Kiracı eğer 10 yıllık kiralama sürecini tamamlamışsa da ev sahibi herhangi bir gerekçe bildirmeden sadece kanuni süresinde kiracıya yapacağı bildirim ile kiracıyı evden çıkarabiliyor. Bu iki hukuki uygulamayı fırsatçı kiracılar kendi lehlerine çevirebiliyorlar.

YENİ SÖZLEŞME YAPILIYOR

5 yıllık kiracılık süresini dolduran kiracı ev sahibinin mahkemeye başvurmasına fırsat vermeden kiraya zam yapılmasını teklif ediyor. Kira gelirinin artacağını gören ev sahibi ise bu teklife olumlu bir yanıt veriyor. Kiracı ise bu durumu kira sözleşmesi ile resmiyete dökmeyi teklif edince ev sahibi bunu da makul görüyor. Yeni bir kira sözleşmesine taraflar imza atınca kiracı artık istediğini elde etmiş olurken ev sahibi başına geleceklerden habersiz aldığı kira zammına seviniyor.

İŞ İŞTEN GEÇİYOR!

Yapılan yeni kira sözleşmesi ile kiracılık yeniden başlamış oluyor. Bu da ev sahibinin 10 yılı dolduran kiracının herhangi bir gerekçe göstermeden evden çıkmasını talep etme hakkını elinden alıyor. Kira sözleşmesi yenilendiği için süre sıfırlanmış oluyor. Ev sahibi bu hakkını yeni kira sözleşmesinin 10 yılı doldurmasının ardından kullanabileceği için kiracı 10 yıl daha evde yasal kira zammı yaparak oturmaya devam etme hakkı elde ediyor. Ev sahibi attığı imzanın bedelini sonra fark ediyor ama iş işten geçmiş oluyor.