Ev sahipleri dikkat! Sakın bunu yapmayın, kiracınıza 100.000 TL tazminat ödersiniz!
Ev sahipleri ile kiracılar kira meselesinde sık sık anlaşmazlığa düşüyorlar. Özellikle yüzde 25 kira zammı sınırı toplumsal barışı bozacak etki yapıyor. Ev sahipleri yüksek enflasyon varken enflasyon kadar bile kira zammı alamıyorlar. Sadece kira geliri için geçinenler bunun sıkıntısını 2 yıldır yaşıyorlar. Kiracılar ise yüksek kira zammına karşı korunurken ev sahipleri ile karşı karşıya geliyorlar.
EV SAHİBİ BAHANE İLE EVDEN ÇIKARIYOR!
Bir kiracının evden çıkarılması pek kolay bir durum değil. Bunun haklı bir gerekçesinin olması gerekiyor. Kirasını düzenli ödeyen bir kiracıyı evden çıkarmak istisnai durumlar haricinde imkansız. Bu istisnai durum ise eve ev sahibinin ihtiyacının olması oluyor.
Ev sahibi kiracısına oğlunun veya kızının eve ihtiyacı olduğunu bildirerek evden çıkmasını isteyebilir. Kiracı da anlayışlı birisiyse hiç mahkeme sürecine gidip zorluk çıkarmadan evden çıkabilir. Burada kiracı kendi üzerine düşeni yapmış ve ev sahibine zorluk çıkarmamıştır. Bu iyi niyetin suistimal edilmesi durumunda ev sahibinin karşısına kanun çıkacaktır.
EV SAHİBİ EVİ BAŞKASINA KİRAYA VERİRSE!
Ev sahibi kiracısını oğlum geliyor diyerek evden çıkardığında evi bir başkasına kiralayamaz. Eğer ev bir başkasına kiralanırsa o zaman eski kiracının tazminat hakkı doğacaktır. Yasalara göre bu gerekçe ile kiracı evden çıkmışsa o ev 3 yıl boyunca bir başkasına kiralanamaz. Eğer ev sahibi uyanıklık yapıp kiracısını bu bahane ile evden çıkardıktan sonra daha fazla kira bedeline bir başkasına kiralarsa büyük bir zararla karşılaşacaktır.
Halkbank 1,2 Milyon TL ve 2,1 Milyon TL konut kredisi taksit hesaplamaları!
3 ay taksit ertelemeli 50.000 TL! Vakıfbank ihtiyaç kredisi taksit tablosu değişti!
Uşakspor deplasmanda ağır yaralı! Karaman gol olup yağdı
EV SAHİBİ TAZMİNAT ÖDER!
Eski kiracı ev sahibinin kendisini aldattığını belirterek mahkemeye başvurup şikayetçi olması durumunda ev sahibi 1 yıllık kira bedeli tutarında tazminat cezasına çarptırılır. Bugünün kiraları düşünüldüğünde bu tutar 100.000 TL’yi geçecektir.
Öte yandan kiracıların ev sahibinden bu tazminatı alabilmeleri için ev sahibinin onları evden çıkarmalarının gerekçesini belgelemeleri gerekir. Eğer ev sahibi eve kendisinin ihtiyacı olduğunu ve evden çıkmasını kiracıya sözlü olarak belirtirse kiracı buna dair kendisine noter üzerinden ihtar göndermesini istemelidir. Bu ihtar kiracının tazminat hakkını garantileyecek ispat görevi görecektir.