Ev sahibinden habersiz yapılan tadilat kiracıya pahalıya mal oluyor!

Kiralanan evlerde kiracılar tadilat konusunda bazı sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Kiracı istediği tadilatı yapabilir mi?
Ev sahibinden habersiz yapılan tadilat kiracıya pahalıya mal oluyor!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar farklı boyutlarda ve farklı konularda olabiliyor. Özellikle tadilat meselesinde kiracılar hiç beklemedikleri bir sonuç ile karşılaşabiliyorlar. Bundan dolayı kiracıların tadilatları belirli kurallar çerçevesinde yapmaları gerekmektedir. Bu kuralların dışına çıkılması durumunda kiracılar oldukça ağır bir fatura ile karşı karşıya kalabiliyorlar.

EV SAHİBİNİN YAZILI İZNİ ŞART!

Kiracılar masraflarını kendi ceplerinden bile karşılasalar evde tadilat yapacaklar ise buna dair ev sahibinden izin almaları gerekmektedir. Sözlü olarak ev sahibinin tadilata izin vermesi bile yetmiyor. Bunun ispat edilebilir şekilde yazılı olarak alınması gerekir. Bu izin alınmadıkça yapılacak her tadilat kiracının başını ağrıtacaktır.

Bazı acil durumlarda ev sahibine ulaşılamaması halinde kiracı bu yazılı izin olmadan da tadilat yapabilirler. Bu istisnai bir durumdur. Her tadilat için bu uygulanamaz. Eğer aciliyet varsa kiracı inisiyatif kullanarak tadilat kararı verebilir. Örneğin alt kata su sızıyorsa ve kiracı ev sahibine ulaşamazsa bu tadilatı yapar ve bunun masrafını da kiradan düşer. Ancak bu zorunlu ve acil tadilatlar için geçerli.

Ev sahibinin yazılı izni olmadan kiracı acil olmayan bir tadilat yaparsa o zaman bunu öncelikle kiradan düşemeyecektir. Bunun yanında ev sahibi bu tadilatı istemeyebilir. Ev sahibinin izni olmadan evde yapılacak bir tadilat sonucunda ev sahibi evin eski haline getirilmesini isteyebilir. Yasal olarak da bu durum ev sahibinin hakkıdır. Böyle bir durumda kiracı yaptığı tadilatın masrafını cebinden ödediği gibi evi eski hale getirmek zorunda kalacağı için bir tadilat masrafı ile daha karşılaşacaktır. Yapılan tadilatın eve güzelleştirip, değer katmasının bir önemi yoktur. Ev sahibi istemezse kiracı evi eski haline dönüştürmek zorundadır.