Ev sahibi ile anlaşmayan kiracı yandı! Mahkemeden 100.000 TL fatura çıkıyor!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira zammı anlaşmazlıkları mahkeme yoluyla çözülebilir. Ev sahibi ile anlaşmayan kiracı oldukça yüklü bir faturayla karşılaşabiliyor.
Ev sahibi ile anlaşmayan kiracı yandı! Mahkemeden 100.000 TL fatura çıkıyor!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira zammı anlaşmazlıkları oldukça yüksek seviyeye ulaştı. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması ev sahiplerinin önünü tıkasa da yine de bazı koşullarda bu zam sınırlaması aşılabiliyor. Bunun için ev sahibinin yapması gereken ise önce arabulucuya gitmesi ve ardından mahkemeye başvurup kira tespit davası açmasıdır.

5 YIL ŞARTINA DİKKAT!

Bir ev sahibinin kiracısının aleyhinde kira tespit davası açabilmesi için bir süre sınırlaması uygulanmaktadır. Her ev sahibi kiracısına kira tespit davası açamıyor. Bu davanın açılabilmesi için kiracının 5 yıllık kiracılık süresini doldurmuş olması gerekiyor. Bu süre dolmamışsa mahkemeye başvurulsa dahi kira tespit davası reddediliyor ve açılamıyor.

KİRADA YÜZDE 25 SINIRI AŞILABİLİR

Kira tespit davası açıldıktan sonra mahkeme dava konusu olan evin kira bedelini tespit edebilmek için önce bilirkişi atamasını yapıyor. Ardından bilirkişi evin durumuna, bulunduğu muhite, benzer evlerin mevcut kiralarına göre bir kira bedeli tespit ediyor. Bilirkişinin tespit ettiği kira bedeli üzerinde mahkemede yüzde 10 ile yüzde 20 arasında indirim uygulanıyor. Bu indirim de kiracının eski kiracı olmasından dolayı veriliyor. Bu şekilde ortaya çıkan kira kesin karar oluyor ve ev sahibi de kiracı da bu kiraya uymak zorunda kalıyorlar. Bu yolla yapılan kira artış oranı yüzde 25’in üzerinde olabilir.

KİRACI KİRA FARKLARINI ÖDER!

Kira tespit davası açılmış ve mahkeme de kirayı artırmışsa kiracı yüklü bir toplu ödeme yapmak zorunda kalabilir. Mahkemenin takdir ettiği kira tutarı davanın açıldığı günden itibaren geçerli olacaktır. Bu davalar 2 yılda sonuçlandığı düşünülürse kiracı 2 yıllık kira ödemesini yapmış olsa bile fark ödemesini yapmak zorunda kalacaktır. Kiracının kirası 5.000 TL ise ve mahkeme 10.000 TL kararı vermişse ve 2 yıllık süre geçmişse o zaman kiracı ev sahibine 120.000 TL kira farkı ödemek zorunda kalır.

MAHKEME MASRAFINI DA KİRACI ÖDER!

Kiracılar sadece kira farkını ödemekle kalmıyorlar. Kira tespit davasında eğer mahkeme kira artışı yapmışsa o mahkeme masraflarının tamamı kiracının üzerine kalacaktır. Bu ödemeler de kiracıdan tahsil edilir. Ev sahibi ile anlaşmış olsa kiracı çok daha az ödeme yapmak durumunda kalacaktı.