Diri fay hattında olan iller ve ilçeler açıklandı! 24 il 110 ilçe en az 7 şiddetinde her an olabilir

Türkiye'nin diri fay haritası SON DAKİKA güncellendi. Yeni haritada aktif fay hattında olan 24 il ve 110 ilçe için deprem uyarısı yapıldı.
Diri fay hattında olan iller ve ilçeler açıklandı! 24 il 110 ilçe en az 7 şiddetinde her an olabilir

Diri fay hattında olan iller ve ilçeler açıklandı! 24 il 110 ilçe en az 7 şiddetinde her an olabilir - Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkım yaşanmasına neden olan deprem sonrasında bir kere daha Türkiye acı deprem gerçeği ile yüz yüze gelmişti.

Cumhuriyetimizin en büyük deprem felaketi olarak kayıtlara geçen Kahramanmaraş depremi sonrasında Türkiye'nin fay haritası tartışmalara açılmış ve bu haritanın yenilenmesi gerektiği ifade edilmişti. Konu hakkında bi son dakika açıklaması da Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan tarafından yapıldı. İşte deprem riski yüksek olan iller ve ilçeler!

EVİNİZİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR OLABİLİR! DİRİ FAY HARİTASI GEÇEN İLLER VE İLÇELER HANGİSİ?

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan yapmış olduğu değerlendirmesinde "Türkiye dünyanın en aktif tektonik kuşaklarının üzerinde bulunuyor. Ülkemizde 24 kentimiz, 110 ilçemiz, 500’ü aşkın mahallenin, MW= 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üreten fay zonları üzerinde yer aldığı bilinmektedir. Ülkemizde, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bingöl, Aksaray, Aydın, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Erzincan, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tokat, Osmaniye, İzmir illerimiz diri fay üzerindedir.

fay-hatti.jpg

Özellikle sismik boşluk olarak tanımladığımız yani kırılma zamanı gelmiş olan, yerleşim yerlerinden geçen diri faylar büyük risk oluşturmaktadır. Türkiye'de yaklaşık 20 yerde sismik boşluk olarak tanımladığımız, yani kırılma zamanı gelmiş, fay parçaları var. Bilimsel çalışmalara göre, özellikle Marmara Denizi içinden geçen kuzey kolu, Kuzey Anadolu Fayı başı olan Bingöl, Balıkesir, Kahramanmaraş taraflarındaki fay segmentleri sismik boşluk sınıfında tanımlandığından buralarda yakın gelecekte deprem olacağını gösteriyordu ve yakın gelecekte depremin olabileceğini ifade ettiğimiz bir yerde, Kahramanmaraş’ta Mw= 7.8 büyüklükte deprem oldu. Bu deprem beklenen bir depremdir" diyerek diri fay hattında olan illeri sıraladı.

NOT: Burada yer alan bilgiler Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan tarafından yapılan açıklamalardan derlenmiş olup, usakgundem.com tarafından haberleştirilmiştir. Günümüzün teknolojisi ile depremi önceden tahmin etmek mümkün olmamakla beraber haberde aktif fay hatları bilgisine yer verilmiştir.