Deprem uzmanı il il uyardı! Süre doluyor, 7 büyüklüğünde deprem geliyor!

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal deprem açıklamasında bulundu. İstanbul depremini de değerlendiren Prof. Dr. Süleyman Pampal dikkat çeken tespitler yaptı.
Deprem uzmanı il il uyardı! Süre doluyor, 7 büyüklüğünde deprem geliyor!

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal Türkiye’nin deprem riskine yönelik bölge bölge açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş deprem felaketi ile 11 il yıkıma uğrayınca insanların en çok merak ettikleri konu bundan sonra meydana gelebilecek depremler oldu. Prof. Dr. Süleyman Pampal yaptığı değerlendirme ile vatandaşlara önemli bilgiler verdi.

1945 haritasını örnek veren Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Bu haritaya baktığımızda Türkiye’de tehlikeli bölgeler çok az. Hatta ülkemizin yüzde 80’lik kısmında deprem olmayacak gibi görünüyor. Bir deprem riski sadece fay ile belirleyemezsiniz. Bunun eski depremleri, tarihsel kayıtları, güncel sarsıntıları var. Tüm bunlar değerlendirilerek deprem riski ortaya konulur.

1947 ve 1963’teki haritalarda İç Anadolu’nun bulunduğu yer ile Doğu Anadolu fayı risksiz görünüyor. 1972’ye gelindiğinde ise Hatay’dan Karlıova’ya kadar bir risk oluştuğunu fark ediyoruz. Ayrıca Batı Anadolu, İç Anadolu, Denizli’den Afyon’a doğru olan bölge de riskli olmuş. 1996’da çok daha fazla bölge deprem riskine sahip olmuş. Sadece Konya – Aksaray – Mersin hattında risksiz bir bölge var. Son haritada risklerin düşük gösterildiğine dair ayrıca uyarımızı yapmıştık.” dedi.

DEPREM BEKLENEN YERLER NERESİ?

Deprem riski olan yerleri açıklayan Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Kahramanmaraş civarında Ekinözü ile Nurhak arasında Sürgü fayı var. Bu fay 400 yıl kadar bir daha kırılmayacak. En son 1513’te kırılmıştı. Son deprem felaketinde yine kırıldı. 400 yıl daha hareketsiz kalır. Ancak bu fayın güney kısmı var. Hatay’dan başlayıp Suriye, Lübnan, Akabe Körfezi’ne kadar uzanıyor. Bu hatta bulunan fay kırılabilir. Ölüdeniz fayı da var onda da kırılma bekleyebiliriz. Erzincan – Karlıova arası Yedisu hattında sismik boşluk süresinde buralar kırılabilir. Erzincan ile Marmara arasında Bolu’yu dışarıda bırakırsak büyük deprem beklemeyiz.” şeklinde konuştu.

İSTANBUL İÇİN DEPREM AÇIKLAMASI!

İstanbul depremi hakkında da değerlendirme yapan Prof. Dr. Süleyman Pampal, “1766’da kırılan ve o dönem İstanbul’u yıkan Kumburgaz fayı var. Bu fay şimdi de 7 civarında deprem üretme potansiyeline sahip. Bu fayın tekrarlama süresi 250 yıldır. Genel kabul bu şekilde. Bu süre de dolmak üzere. Bu süre dolmadan da olabilir, dolduktan sonra da olabilir. Zamanını bilemeyiz ama her geçen gün yaklaşıyor. Yakın gelecekte 7 ve üzerinde depremi İstanbul’da yaşayacağız. Bu yakın gelecek bu gece de olabilir 40 yıl sonrası da olabilir.” şeklinde konuştu.