Deprem profesörü Karadeniz'i uyardı! Dünyanın en yıkıcı fay hattı Erzincan Giresun Ordu Samsun Rize Trabzon
Deprem profesörü Karadeniz'i uyardı! Dünyanın en yıkıcı fay hattı Erzincan Giresun Ordu Samsun Rize Trabzon - 6 Şubat tarihinde meydana gelen Cumhuriyet tarihinin en büyük deprem felaketi ile Türkiye'de 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 11 ilde yıkım yaşanırken 5 ilimizde ise adeta taş üzerine taş kalmamıştı.
Kahramanmaraş merkezli olarak aynı gün meydana gelen 2 büyük depremde Hatay, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya yerle bir olmuş, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ'da da yıkılan binalar ve can kayıpları olmuştu. Yaşanan depremin ardından artçı sarsıntalar devam ederken gözler bir sonraki büyük deprem nerede olacak sorusunun yanıtına çevrilmişti. Giresun Üniversitesi Afet Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Cin Karadeniz bölgesi için uyarı yaptı.
KARADENİZ'DE DEPREM OLUR MU, FAY HATTI VAR MI?
Giresun Üniversitesi Afet Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Cin, Kuzey Anadolu Fay zonunun, doğuda Bingöl’ün Karlıova ilçesi ile batıda Saros Körfezi arasında yaklaşık bin 200 kilometre uzunluğunda olduğunu belirterek son yüzyılda bu fay üzerinde en büyüğü 1939 Erzincan depremi olmak üzere, büyüklüğü 7 ve üzerinde olan 6 tane yıkıcı deprem meydana geldiğini söyledi.
Doğu Karadeniz Bölgesinin büyük deprem üretebilecek aktif bir fay hattı üzerinde olmadığını fakat hemen güneyinde yer alan Kuzey Anadolu Fay zonunun, bu bölgeyi de oldukça yüksek derecede etkileme potansiyeline sahip olduğunu kaydeden Cin, “1939 yılında Erzincan'da meydana gelen ve Türkiye'nin yaşadığı en büyük depremlerden biri olan Erzincan depreminde, bu bölgedeki binlerce kişi de hayatını kaybetti. Giresun'da 1100 kişi, Ordu’da 500 kişi, Samsun'da daha fazla kişi, Rize ve Trabzon'da keza biraz daha az olmak üzere toplamda 3000’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini biliyoruz. En son 6 Şubat Kahramanmaraş depremini incelersek, depremin merkez üssü Pazarcık.
Altını olanların cebi dolacak! Kuyumcular gram altının 2024 fiyatını açıkladılar!
Pazarcık depremi, 10 ili etkileyen ve binlerce kişinin ölümüne, yaralanmasına neden olan büyük bir deprem. Bu depremde Adıyaman ili, depremin merkez üssü olan Pazarcık’a ne kadar yakınsa, Giresun ve Ordu, Kuzey Anadolu Fay zonuna o derecede yakındır. Dolayısıyla aslında büyük depremlerde mesafe çok önemli değil. Yine Pazarcık’tan yaklaşık 250 kilometre ötedeki Diyarbakır’da da çok sayıda kişinin ölümüne şahit olduk. Bu bölgeyi düşünürsek, Kuzey Anadolu Fay zonu aslında Ordu ve Giresun’a 80-100 kilometre, Samsun'a 50, Trabzon'a 130, Rize’ye 140 kilometre uzaklıktadır” ifadelerini kullandı.
Kuzey Anadolu Fay zonunun dünyanın en yıkıcı fay hatlarında biri olduğunu dile getiren Prof. Cin imar izinlerinin incelenmesi gerektiğini yapılaşmanın mutlaka büyük ve yıkıcı bir depreme göre planlanması gerektiğini söyledi.
NOT: Burada yer alan bilgiler Giresun Üniversitesi Afet Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Cin tarafından yapılan açıklamalardan derlenmiş olup, tahminleri içermektedir.