Deprem kahini kötü haberi verdi! İkisi birden kırılacak 7.7 deprem olacak

Türkiye Kahramanmaraş depremi ile büyük yıkım yaşarken gözler deprem riski yüksek iller ve bölgelere çevrilmişti. Konu hakkında yeni bir son dakika açıklaması geldi.
Deprem kahini kötü haberi verdi! İkisi birden kırılacak 7.7 deprem olacak

Deprem kahini kötü haberi verdi! İkisi birden kırılacak 7.7 deprem olacak - Cumhuriyet tarihinin en büyük ve ağır depremi 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelirken deprem 11 ilde büyük bir yıkıma neden olmuş, 50 bindan fazla canımız depremde hayatını kaybetmişti.

Depremin ardından ortaya çıkan görüntüler yürekleri dağlarken yaşanan büykü dram deprem riski yüksek olan ve deprem beklenen illerde de büyük korku ve panik yaşanmasına neden olmuştu. Beklenen deprem riski hakkında yeni açıklama Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış tarafından yapıldı.

BİR SONRAKİ BÜYÜK DEPREM NEREDE OLACAK, HANGİ İLDE BÖLGEDE DEPREM BEKLENİYOR?

Prof. Dr. Barış, "Bursa'nın içerisinde kırılmamış birçok fay var. İşte bu faylar potansiyel tehlike. İznik-Mekece fayı kırılırsa 7,2. Gemlik fayı 6,9. Bu ikisi birden kırılırsa 7,7. Burada olacak bir afet sadece İstanbul'u, sadece Adapazarı'nı, sadece Kocaeli'ni değil; tüm Marmara'yı etkileyecek" diyerek 7.7 şiddetinde deprem beklendiği ifade edildi.

deprem-riski.jpg

Bursa ve çevresinde kırılmamış birçok fay olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Barış, "Bursa'nın içerisinde kırılmamış birçok fay var. İşte bu faylar potansiyel tehlike. İznik-Mekece fayı kırılırsa 7,2. Gemlik fayı 6,9. Bu ikisi birden kırılırsa 7,7. 2021 yılının sonlarında Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nin ortak bir projesinde yapılan çalışmasında, yeni bir fay bulundu" diyerek Kayapa Fayı'nın burada bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'nin aktif fay hattı üzerine kurulu bulunan bir ülke olduğu belirtilirken yapılacak tek şeyin depreme hazır olmak haline getirmek olduğu ifade edildi. Depreme hazırlık için tek şart ise kentsel dönüşüm olarak gösterilirken riskli konutların mutlaka yapı denetim testinden geçirilerek riskli binaların belirlenmesi ve yenilenmesi istendi.