Dededen toruna direkt miras kalır mı?

Miras paylaşımlarına dair kanuni uygulamalar araştırma konusu yapılıyor. Dededen toruna miras kalmasına dair durum da merak ediliyor.
Dededen toruna direkt miras kalır mı?

Miras ile alakalı olarak araştırmalar son dönemlerde hızlandı. İnsanlar miras paylaşımı yapmadan evvel haklarını bilmek istiyorlar. Miras hukuku her ne kadar tüm sorunlara çözüm üretebiliyor olsa da bunları en ince ayrıntısına kadar bilmeyenler haklarını miras paylaşımı yaparken kaybedebiliyorlar.

TORUNUN DEDESİNİN MİRASINDAKİ HAKKI!

Mirasçılık ilişkisi genellikle soybağı esaslı olarak kurulan bir yasal sistemdir. Alt ve üst soy arasında dağıtılan mirasçılıkta en kriter olan konu ise yasal mirasçılık oluyor. Bir kişinin yasal mirasçısı belirli esaslara göre tespit edilebilmektedir. Kişinin çocukları varsa ana yasal mirasçı onlardır. Çocukların olması durumunda başka bir yakına eş hariç olmak üzere herhangi bir şekilde miras kalmaz. Dolayısıyla torun olarak adlandırılan kişiler dedelerinin yasal mirasçısı değildirler.

Torunun dedenin yasal mirasçısı olabilmesi için bazı koşulların gerçekleşmiş olması gerekir. Öncelikle torun ile dede arasında miras bırakanın çocuğu veya torunun ebeveyni yer almamalıdır. Yani bir miras kalacak olan torunun yasal mirasçı olabilmesi için babanın aradan çıkması gerekir. Bu da iki yolla mümkün olabilir. Ya ölüm nedeniyle ya da mirası reddederek torunun babası miras paylaşımında yer almaz.

Miras paylaşımında dede torununu kendi kararı ile de yasal mirasçı yapabilir. Bunun için vasiyetname hazırlanması gerekir. Ancak bir önemli detay bulunmaktadır. Dede torununa miras bırakıyorsa o mirasın payı içerisinde diğer mirasçıların saklı pay hakkı olmamalıdır. Saklı payın olduğu kısım vasiyetname ile bir başkasına devredilemez. Mahkemede miras paylaşımının bozulmaması için saklı paylara azami gayret gösterilmesi gerekmektedir.