Çıkma gömme balkon kapatma Yargıtay kararı! Balkonu kapatmak odaya katmak için yıkım kararı

Balkon kapatmak isteyen ya da oturduğu evde balkonu kapatıp salona mutfağa katmak isteyen kişilere Yargıtay'dan kötü haber geldi! Pimapenle ya da cam balkon yasal mı?
Çıkma gömme balkon kapatma Yargıtay kararı! Balkonu kapatmak odaya katmak için yıkım kararı

Çıkma gömme balkon kapatma Yargıtay kararı! Balkonu kapatmak odaya katmak için yıkım kararı - Balkonu olan kişilere yönelik olarak Yargıtay emsal niteliğinde bir karara imza attı. 

Son dönemde pek çok kişinin evini genişletmek için uygulamaya aldıkları balkon kapatma işlemi şikayet nedeni olmaya başlamıştı. Mahkemeye taşınan balkon kapatma şikayeti sonucunda Yargıtay tartışmalara son noktayı koydu ve pimapenle ya da cam balkon kapatma kararı çıktı. 

PİMAPENLE BALKON KAPATMA YASAL MI, CAM BALKON BELEDİYE İZNİ GEREKİR Mİ?

Balkonlar binaların dış cephesine ortak olması nedeni ile ortak kullanım alanı olarak kabul ediliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu m.19 gereği kat malikleri ana gayrimenkulün mimari durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdur. Bu nedenle balkonlarda yapılacak her türlü tadilat için diğer kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası şartı aranmaktadır. 

BALKON KAPATMA VE CAM BALKON EMSAL YARGITAY KARARI NEDİR?

BALKONUN PROJEYE AYKIRI OLARAK KAPATILMASI ( Sistemin Sabit Eser Niteliğinde Olup Bütün Kat Maliklerinin Beşte Dördünün Yazılı Rızası Olmadan Yapılamayacağı - Balkonu Kapatma Malzemesinin Saydam ya da Işık Geçirmeyen Nitelikte Olması veya Tek Parçadan ya da Birkaç Parçadan Oluşmasının Bina Statiğini Etkilememesi Çevreye Zarar Vermemesinin Sonucu Değiştirmeyeceği/Balkonun Projeye Aykırı Olarak Kapatılması Nedeni İle Eski Hale Getirilmesine Karar Verileceği )

ORTAK YERLERE MÜDAHALENİN ÖNLENMESİ ( Balkon Sisteminin Sabit Eser Niteliğinde Olup Bütün Kat Maliklerinin Beşte Dördünün Yazılı Rızası Olmadan Yapılamayacağı - Balkonu Kapatma Malzemesinin Saydam ya da Işık Geçirmeyen Nitelikte Olması veya Tek Parçadan ya da Birkaç Parçadan Oluşmasının Bina Statiğini Etkilememesi Çevreye Zarar Vermemesinin Sonucu Değiştirmeyeceği/Balkonun Projeye Aykırı Olarak Kapatılması Nedeni İle Eski Hale Getirileceği )

KAT MALİKLERİNİN ANA TAŞINMAZIN MİMARİ DURUMUNU TİTİZLİKLE KORUMAYA MECBUR OLMASI ( Kat Maliklerinden Birinin Bütün Kat Maliklerinin Beşde Dördünün Yazılı Rızası Olmadıkça Anataşınmazın Ortak Yerlerinde İnşaat Onarım Tesis ve Değişiklik Yaptıramayacağı )

SONUÇ : Bu itibarla yukarda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu sebeplerle yerinde olduğundan kabulüyle hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istenmesi halinde temyiz edene iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 15.02.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Söz konusu karar emsal karar niteliğinde olup bundan sonra açılacak davalarda da örnek oluşturacak. Söz konusu karar nedeni ile cam balkon yaptırmak, pimapenle balkon kapatmak, balkonu odaya katmak gibi işlemlerde kişilerin sonradan mağdur olmaması adına mutlaka kat maliklerinden çoğunluk onayı alması gerekiyor. 

İlgili Haberler