Cam balkon Yargıtay kararı açıklandı! Balkon cezası geldi apartmanda oturanlar dikkat

Cam balkon yasak mı soruları gündemi meşgul ederken Yargıtay milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren emsal karar açıkladı.
Cam balkon Yargıtay kararı açıklandı! Balkon cezası geldi apartmanda oturanlar dikkat

Cam balkon Yargıtay kararı açıklandı! Balkon cezası geldi apartmanda oturanlar dikkat - Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren Yargıtay cam balkon emsal kararı açıklandı. 

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi tarafından açıklanan emsal karar kapsamında ne yazık ki izinsiz yapılan cam balkon için izin şartı öne sürüldü. Cam balkon yaptırırken komşularının beşte dördünden yazılı izin almayan kişilerin yaptırdıkları cam balkon hakkında şikayet gelmesi durumunda yıkım kararı dahi çıkabilecek. 

CAM BALKON YAPTIRIRKEN KOMŞULARDAN İZİN ALMAK GEREKİYOR MU?

Oya Armutçu köşe yazısında gelen cam balkon sorusunu yanıtlayarak "Yargıtay’a göre, bağımsız bölüme ait gibi görünen, ana yapının dış cephesinde bulunan kapı, pencere ve balkonlar ile ortak koridor ve sahanlıklara veya merdiven boşluklarına bakan kapı, pencere ve balkonlar dış görünümleri açısından ‘ortak yer’ kabul ediliyor. Bunun sonucu bir bağımsız bölüme ait balkonun birden çok parçadan oluşan cam ile kapatılması; camların sabit ray üzerinde kayarak açılıp kapanır olması ya da saydam veya ışık geçirmeyen özellikte olmasının bir önemi bulunmamaktadır. Bu tip cam balkon tadilatlarında da kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası alınması şarttır" diyerek balkonların ortak alan olarak kabul edildiğini söyledi. 

CAM BALKON YARGITAY KARARI! 

İZİNSİZ YAPILAN CAM BALKON İÇİN YIKIM KARARI! CAM BALKON YASAK MI, YASAL MI?

Cam balkon kararını değerlendiren Oya Armutçu "Balkonumu camla kapatacağım, komşuma ne?” demek hatalı. Yargıtay’a (Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/6244 Esas ve 2016/2299 karar) göre “ortak yerlerden” sayılan balkonların tadilatı için üşenmeyin, komşularınızın beşte dördünün “yazılı rızasını” alın. Bu izin noterde de düzenlenebiliyor.

Aksi halde bir komşunuz çıkıp, “Mimari projeye aykırı” ve “Kat maliklerinden 4/5’inin yazılı rızası yok” diye balkondaki değişikliklerin “eski haline getirilmesini” isteyebilir" diyerek izin alınmadan yapılan cam balkonlar için yıkım kararı dahi çıkabileceğini belirterek paralarının boşa gitmesini istemeyen kişilerin mutlaka önceden komşularından izin alması gerektiğini söyledi. 

İlgili Haberler