Buzdolabından çıkan yangın 2 katlı evi yaktı

Merkez ilçeye bağlı Ulucak Köyünde 2 katlı evde buzdolabından dolayı çıkan yangında ev sahibi kadın ayağından hafif yaralanırken ev oturulamaz hale geldi.
Buzdolabından çıkan yangın 2 katlı evi yaktı

Mustafa Özdemir’e ait evde buzdolabından çıktığı tahmin edilen yangının alevleri bir anda ortalığı sardı. Edinilen bilgilere göre, yangına müdahale etmek isteyen ev sahibi kadının ayağında hafif bir yanma meydana geldi.

Köylülerin müdahalesi yetersiz kalınca 2 katlı ev kullanılmaz hale geldi. Yangınla ilgili soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

(SALİH KILINÇ/HABER)

BUZDOLABI YANGINLARININ SEBEPLERİ

Konutlarda kişi başına tüketilen enerji miktarı artarken elektrikten kaynaklanan yangın sayısı da artmaktadır. Yanmanın olabilmesi için gerekli enerji kaynağı, buzdolaplarında elektrik enerjisidir. Buzdolapların da aydınlatma amacıyla lambalarda, akışkanı sıkıştırmak için kullanılan kompresörde ve kontrol elemanlarında elektrik enerjisi kullanılır.

Kablolardan aşırı akım geçmesi, kompresörün aşırı ısınması, aydınlatma ve kontrol elemanları gibi yerleşik cihazların bozulması veya aşırı ısınması ile bir yangın başlayabilmektedir.

Buzdolabı içinde belirli bir voltajda bir ampul bulunur ve kablo bağlantılarında ısınma nedeniyle yangın çıkabilir.

Evdeki düzensiz güç kaynağı (gerilim dalgalanması) buzdolabındaki yangın nedenlerinden biridir. Voltaj belirtilen değerden yüksek çıkarsa, kıvılcım oluşabilir ve sonuç olarak buzdolabında yangın başlayabilir. Ayrıca, yalıtım için genellikle son derece yanıcı olan köpük kullanılır. Köpük bir kez tutuşmaya başlarsa, kontrol edilmesi çok zor olur.

Çok sayıda yangın incelemelerine dayanan bir analize göre buzdolaplarında tutuşmaya daha çok ilk hareket röleleri, PTC starter (ilk çalıştırma) anahtarları, mekanik defroz anahtarı arızaları ve kapasitör arızaları neden olmaktadır.

Prof. Dr. Abdurrahman KILIÇ

(İTÜ Makina Fakültesi)

İlgili Haberler