Baba ölünce miras paylaşımı nasıl olur?

Miras paylaşımları aileler içerisinde en çok anlaşmazlık nedeni olmaya devam ediyor. Miras paylaşımı nasıl yapılmalıdır? Kimin, ne kadar miras payı vardır?
Baba ölünce miras paylaşımı nasıl olur?

Türkiye’de aile yapısı içerisinde aile birliklerinin bozulmasına neden olabilen en önemli konuların başında miras gelmektedir. Miras paylaşımının yasalara uygun bir şekilde yapılmaması durumunda kardeş kardeşe düşman olabiliyor. Hatta yasalara uygun olsa bile kişiler arasında adaletsiz bir miras paylaşımı gerçekleşmiş olabiliyor. Bu sorunları en aza indirmenin yolu ise tarafların miras paylaşımları konusunda yasal haklarını bilmekten geçiyor.

AİLE İÇİ MİRAS PAYLAŞIMI NASIL OLUR?

Aile içlerinde miras paylaşımları genellikle babanın ölümü sonrasında oluyor. Baba vefat ettikten sonra mirasın ne şekilde paylaşılacağı merak konusu ediliyor. Bu miras paylaşımlarının bazı farklı senaryoları vardır. Bu senaryolarda kişilerin alabilecekleri miras payları değişebilmektedir.

Baba vefat ettikten sonra eğer resmi nikahlı eşi var ve sağ ise mirasın dörtte birlik kısmı o eşin olacaktır. Kalan dörtte üçlük kısım ise çocuklar arasında paylaştırılır. Çocuklar arasında yani kardeşler arasında miras payında herhangi bir artış veya azalış olmamaktadır. Bir kardeşin miras payı neyse diğer kardeşi de o oranda miras alacaktır.

Baba vefat ettikten sonra eğer resmi nikahlı eşi yoksa miras payı herhangi bir eksiltme yapılmaksızın kardeşler arasında paylaştırılır. Eğer baba vefat etmiş ve çocuklar arasında da vefat eden kişi var ise o zaman miras payının ne olacağı kafa karıştırabiliyor. Bu durumda miras payı için vefat eden kardeşin çocuğunun olup olmadığına bakılır. Eğer çocuk varsa miras payı ona geçer. Ancak kişinin çocuğu yoksa o zaman o kardeşin miras payı diğer mirasçılar olan diğer kardeşlere geçecektir. Miras paylaşımı da ölen kardeş hiç olmamış gibi yapılır.