Çalışanlara Yargıtay'dan kötü haber! Tazminatsız işten kovulabilirsiniz

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Yargıtay tazminatsız işten çıkarma sebepleri ve nedenleri arasına bir yenisini ekledi.
Çalışanlara Yargıtay'dan kötü haber! Tazminatsız işten kovulabilirsiniz

Çalışanlara Yargıtay'dan kötü haber! Tazminatsız işten kovulabilirsiniz - İşverenler ve işçiler arasında yaşanan anlaşmazlıklar artmaya devam ederken Yargıtay konu hakkında emsal karar açıkladı. 

Bu olaylardan biri de özel sektörde silindir operatörü olarak çalışan bir kişinin başına geldi. İşvereni tarafından devamsızlık nedeni ile işten çıkartılan işçi hakkında aslı olmayan bir şekilde devamsızlık tutanağı tutulduğunu iddia ederek iş yerinde fazla mesai yaptığını ve ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatillerinde de çalıştığını, yasal olarak ödenmesi gereken ücretlerinin ödenmediğini ileri sürerek dava açtı. 

CUMARTESİ, PAZAR GÜNÜ ÇALIŞMAMAK, İŞE GİTMEMEK HAKLI İŞTEN ÇIKARMA SEBEPLERİ ARASINDA MI?

İş Mahkemesi tarafından davanın kısmen kabul edilmesi üzerine işveren Yargıtay'a gitti. Yargıtay tarafından açıklanan emsal kararda devamsızlığın haklı sebebe dayanması durumunda işverenin işçiyi çıkartamayacağı belirtilirken emsal kararda iş sözleşmesinde hafta sonu çalışma ibaresi varsa çalışanın Cumartesi ve Pazar günleri de çalışması gerektiği belirtilerek "Devamsızlık süresi, ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü ya da bir ayda üç işgünü olmadıkça işverenin haklı fesih imkanı yoktur.

Son ayda ilk devamsızlığının gerçekleştiği günün bulunmaması halinde son ayın son günü bir aylık süre dolmuş olur. Sonraki devamsızlıklar ise takip eden aylık dönemler içinde değerlendirilir. İş günü, işçi bakımından çalışılması gereken gün olarak anlaşılmalıdır. İş sözleşmesinde genel tatil günlerinde çalışılacağına dair bir kural mevcutsa, bu taktirde söz konusu günlerde çalışılmaması da işverene haklı fesih imkanı tanır.

İş yerinde cumartesi günü iş günü ise belirtilen günde devamsızlık da diğer şartların varlığı halinde haklı fesih sebebini oluşturabilir. İş sözleşmesinin askıya alınması durumunda işçinin çalışması gereken günde işe başlamaması da devamsızlık olarak değerlendirilmelidir. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir." diyerek hafta sonu çalışmanın haklı fesih sebebi olacağı ifade edildi. 

İlgili Haberler