Alper Gezeravcı saat kaçta Dünya'ya dönecek? Dönüş yolculuğu nasıl olacak, kapsül nereye inecek?

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Dünya’ya ne zaman döneceği belli oldu. Alper Gezeravcı saat kaçta Dünya’ya geri dönecek? Axiom-3 ekibinin Dünya’ya dönüş takvimi açıklandı mı?
Alper Gezeravcı saat kaçta Dünya'ya dönecek? Dönüş yolculuğu nasıl olacak, kapsül nereye inecek?

Türkiye’nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı’nın ilk uzay macerası sona eriyor. SpaceX tarafından yapılan organizasyonda Axiom-3 ekibi ile uzaya giden Alper Gezewravcı burada görevleri tamamladı ve Dünya’ya geri dönüş süreci yaşanmaya başlandı. Planlamaya göre Alper Gezeravcı daha önce Dünya’ya dönecekti ama hava koşulları uygun olmadığı için bu yapılamadı. Alper Gezeravcı ne zaman Dünya’ya dönüyor?

SAAT AÇIKLANDI!

SpaceX firması Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan ve Alper Gezeravcı’nın da içerisinde olduğu Dragon isimli uzay aracının geliş saatini açıkladı. Buna göre Alper Gezeravcı bugün saat 17:05’te Dünya’ya dönecek. Ancak dönüş yolculuğun iniş yerindeki hava koşullarına göre değişebileceği de açıklandı. Şu anda belirlenen koşullara göre bugün Türkiye saati ile 17:05’ye Alper Gezeravcı Dünya’ya dönmüş olacak.

DÖNÜŞ NASIL OLACAK?

Alper Gezeravcı ve beraberinde olan 3 astronot Dragon isimli kapsülün içerisinde Dünya’ya gelecekler. Kapsülün kapılarının kapanmasının ardından Dragon, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılacak. Kapsül daha sonra yavaşlayarak dönüşe geçecek. Kapsülün atmosfere girişi sırasında ise saatte 27 bin kilometre hızla gidilecek. Kapsülün dış katmanında bu sırada sıcaklık 7 bin derece olacak. Bu ısının zarar vermemesi için ise SpaceX firması PICA ismi verilen bir ısı kalkanı kullanıyor. Atmosfere giriş gerçekleştikten sonra sürtünmenin etkisiyle kapsül yavaşlayacak. Son aşamada ise paraşütler devreye girecek ve iniş bu şekilde gerçekleşecek.

KAPSÜL NEREYE İNECEK?

Alper Gezeravcı’nın içerisinde olduğu kapsülün nereye ineceği de merak ediliyor. Bu konuda 7 potansiyel seçenek bulunuyor. Bu seçeneklerin tamamı da Florida eyaletinin doğu tarafında Atlas Okyanusu ile batı tarafındaki Meksika Körfezi arasında bulunan bölgede belirlenen noktalardan birisine iniş gerçekleşecek. Kapsülün dünyaya dönüş yolculuğunun 12 saati bulması bekleniyor.