SİNSİ hastalık SESSİZCE ilerliyor! Doktorlar DİKEN ÜSTÜNDE acil kuyruğu uzadı yoğun bakımlar doldu

Türkiye sessiz salgın şoku yaşarken hastanelerde acillerin önünde uzun kuyruklar olduğu ve yoğun bakım doluluk oranının hızla arttığı iddia edildi. İşte o açıklamalar...
SİNSİ hastalık SESSİZCE ilerliyor! Doktorlar DİKEN ÜSTÜNDE acil kuyruğu uzadı yoğun bakımlar doldu

SİNSİ hastalık SESSİZCE ilerliyor! Doktorlar DİKEN ÜSTÜNDE acil kuyruğu uzadı yoğun bakımlar doldu - Koronavirüs salgını sonrasında dünyada salgın hastalıklar her geçen gün artmaya devam ederken Türkiye'de yeni bir salgın hastalık yaşandığı iddia edildi.

Pek çok kişi geçmeyen grip, soğuk algınlığı ve öksürük şikayeti ile hastanelere koşarken hastanelerin yoğun bakımlarında ve acillerinde de büyük yoğunluk yaşandığı iddia edildi. Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Levent Doğancı yapmış olduğu açıklamasında “Şu anda toplumda hem influenza hem de COVID-19 bir arada bulunabilir. Dolayısıyla her iki virüs de test edilmeli. Ülkemizdeki virüsün antiviral direnci ileri merkezlerimiz tarafından araştırılmalı, sonuç klinisyenlerle paylaşılmalı” diyerek aşılama tavsiye etti.

KORONAVİRÜS SALGINI GERİ Mİ DÖNDÜ, TÜRKİYE'DE YENİ BİR SALGIN HASTALIK MI VAR?

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Levent Doğancı iki salgının birleştiğini belirterek “İnfluenzada aşılama çok önemli. Aşılanarak bağışıklık sağlanmalı. Salgın başladıktan sonra bile grip aşısı önemli bir korunma sağlar. Bu tip hastalıklar için de hastanelerin acil servislerine gidilmemesi lazım. Acil servis hekimleri, gelen hastalara ne yazık ki ‘Acil değilsiniz’ diyemiyor. Yüksek ateşi olan her hasta acil değildir” diyerek hastaların acile gitmemelerini ve mümkünse herkesin aşı olmasını tavsiye etti.

salgin.jpg

HASTANELERİN YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI ARTTI MI?

Salgının en önemli göstergeleri arasında yer alan yoğun bakım doluluk oranı hakkında açıklama yapan TÜRK Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku “Bu mevsimde yoğun bakım talepleri her zaman artar. Ama bu yıl biraz fazlaca bir baskı hissettik hasta sayısı itibarıyla. Yoğun bakımlarda kabaca yüzde 65-70 civarında seyreder doluluklar olağan dönemlerde. Şu anda bu oranın yüzde 100 civarında olduğunu öngörüyoruz” diyerek mevsimsel ortalamaya göre artış yaşandığını ifade etti.

Zorunlu ameliyatların ertelenmeye başladığını belirten Utku çok sayıda virüsün aynı anda dolaştığını belirterek herkesin maske takmasını ve hijyen kurallarına uymasını istedi.