Mevsim geçişlerinde uyku problemi

Sıcacık yaz günlerinin ardından mevsim değişmesiyle ruhsal ve bedensel olarak da değişikliğe uğradığımız bu günlerde baş etmekte zorluk çektiğimiz sorunlardan biri de uyku problemi.
Mevsim geçişlerinde uyku problemi

Mevsim geçişlerinde meydana gelen yorgunluk, depresyon hali uykuya doyamama etkisi yaratıp hastalık belirtisi olarak düşünülse de bunun en büyük sebebi mevsim geçişidir. Beslenme alışkanlıklarımıza kadar bizi baştan aşağıya etkileyen mevsim geçişlerinde dikkat etmemiz gereken birkaç unsur bulunmaktadır.

Beslenme düzenine dikkat!

Her ne kadar mevsim geçişiyle beraber iştahsızlık yaşansa da günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamamalı ve sabah kahvaltısında protein ağırlıklı beslenerek güne başlamalı. Böylece daha dinç, enerjik ve mutlu olacağınızı garanti ediyoruz. Sabah kahvaltısında yumurta, peynir, süt ve benzeri gıdaları mevsim değişimlerinde meydana gelen olumsuz etkileri en aza indirebilirsiniz.

Beslenmenin yanı sıra uyku düzeninizi de gözden geçirmeniz gerebilir. Örneğin uzmanlar çok uyumanın aksine doğru saatlerde kaliteli uyumanın vücuda daha fazla yararı olduğunu savunmaktalar. Gece 11’den sabah 6-7’ye kadar sürecek 7-8 saatlik bir uyku tavsiye eden uzmanlar, vücudun bir süre sonra kendi kendini uyandırabileceğini savunuyor. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteler yardımı ile bahar yorgunluğunu, mevsim değişikliklerini olumsuz etki almadan atlatabilirsiniz.

İnsan yaşamanın üçte birini kapsayan uyku aslında yaşamsal bir zorunluluktur. Kişinin ihtiyacı olan uyku süresi yaş grubuna göre değişim göstermektedir. Ayrıca genetik özelliklerinde bu konuda hatırı sayılır derecede önemi vardır. Yetişkinler için 4-11 saat olan uyku süresi yeni doğanlarda 16-18 saattir.

Yaz döneminin bitişi, güneşin etkisini kaybetmesi, gecelerin gündüzlerin kısalıp uzaması gibi değişiklikler vücudun biyolojik saatini de etkilemektedir. Bu nedenle vücudun uykuya dalma hızını sağlayan melatonin hormonunun etkisi de azalır.

Güneş ışığı azaldığında vücuda zindelik veren serotonin azaldığından çabuk yorulmaya, mutsuzluğa ve uykusuzluğa sebep olur. Serotonin azalması bağışıklık sistemini de etkilediği için uykusuzluğun yanında bir de günlük hayat kalitesini düşüren hastalıklar kendini göstermeye başlar. Ancak sadece mevsim geçişlerinde değil günlük yaşantınızda da uykusuzluk yaşıyorsanız muhakkak bir uzmana görünmelisiniz.

Kaliteli uyku için gerekenler

  • Günlük aynı saatte yatıp aynı saatte uyanmak
  • Yatak ve yastık seçimini doğru yapmak.
  • Sigara, alkol, kafeinli içeceklerden özellikle akşam saatlerinde uzak durmak.
  • Yattıktan sonra sadece uykuya odaklanmak telefon tablet bilgisayar gibi cihazlarla oyalanmamak hatta aynı odaya dahi sokmamak.