Kabızlık sorunu yaşayanlar dikkat! Bakın hangi hastalığı tetikleyebiliyor

Parkinson hastalığı ile bağırsak sağlığı arasında ilgi olduğu yapılan araştırmalarda elde edilen sonuçlar arasında yer aldı.
Kabızlık sorunu yaşayanlar dikkat! Bakın hangi hastalığı tetikleyebiliyor

Kabızlık sorunu yaşayanlar dikkat! Bakın hangi hastalığı tetikleyebiliyor: Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara göre ilerleyici beyin bozukluğunun Parkinson hastalığına yol açabileceği ortaya çıktı. Bilim insanları tarafından yapılan bu çalışmalar hastalığın ilerleyeşini anlamak için ve hastalığı durdurmak için oldukça önemli bir yere sahip. Surrey Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar tarafından yapılan yeni bir ar aştırmada ise Parkinson hastalığnın bağırsakta başlayıp beyne yayılabileceği ile ilgili bulgular elde edildi. Vatandaşlar bağırsak rahatsızlığına karşı uyarıldı. Kabızlık sorunu yaşayan vatandaşlara bu konu da gerekli tedavileri yaptırmaları konusunda öneriler yapıldı. 

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Parkinson hastalarının bağırsaklarındaki bakterilerin yüzde 30'undan fazlasının hastalığı olmayanlardan farklı olduğunu tespit ettiler. Parkinson hastalığının gittikçe ilerleyen ve beyne daha fazla zarar veren bir hastalık olduğunu bilinmektedir. 

Parkinson hastalığı için yapılan bu çalışmalar Surrey Üniversitesi'nden Al Multiomics Uzmanı Dr. Ayşe Demirkan tarafından yazıldı. Parkinson hastalığına bağlı bozukluklar ve ölümler dünya genelinde diğer tüm nörolojik bozuluklardan daha hızlı arttığı bu çalışmalar içerisinde yer almaktadır. Teşhis edilen vakaların ise son 25 yıl içinde iki kattan daha fazla arttığı yine çalışmalar arasında yer almaktadır. 

Dr Demirkan ve arkadaşları tarafından yapılan çalışmada 490 Parkinson hastası olan ve 724 kişinin ise nörolojik olarak sağlıklı kişilerden seçilen vatandaşlar yer aldı. Her hasta sadece kendileri hakkında tıbbi bilgiler sağlamakla kalmadı bunun yanında analiz için de bir dışkı örneği de sunuldu. Böylece şimdiye kadar toplanan tüm bu tür deney ve tahlillerin bu araştırma için büyük bir veri kümesi oluşturulmasına sebep oldu. 

Dr. Demirkan yaptığı çalışmalar sonucunda elde ettiği verilere göre Parkinson hastalarının bağırsak bakterilerinin ya pısı ve diğer birçok mekanizmanın yanında bağışıklık tepkilerini harekete geçirebilecek aşırı miktarda patojen ve aynı zamanda bakteri içerdiğini tespit etti. Parkinson hastalığını tetikleyebilen bağırsak hastalıklarına karşı dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan Parkinson hastalığı için henüz bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Bu hastalığın belirtilerini yavaşlatmak adına bazı ilaçlar bulunmakta. 

İlgili Haberler