İnfluenza virüsü hortladı 65 yaş için Mart sonuna kadar zorunlu maske açıklaması geldi!

Son dönemde artan grip vakaları yeniden hortlarken uzmanlar Mart ayı sonuna kadar bir kere daha 65 yaş ve üzeri için maske zorunluluğu için uyarı yapıldı.
İnfluenza virüsü hortladı 65 yaş için Mart sonuna kadar zorunlu maske açıklaması geldi!

İnfluenza virüsü hortladı 65 yaş için Mart sonuna kadar zorunlu maske açıklaması geldi! - Türkiye son dönemde artan grip vakaları ile bir kere daha yeni salgın ile karşı karşıya kalırken riskin çocuklar ve yaşlılarda daha yüksek olduğu hatırlatıldı. İnsanların son 3 senedir pandemi nedeniyle sosyallikten uzaklaşması ve maske takması İnfluenza virüsüne karşı bağışıklığı azalltı.

Pandemi sonrası maske kullanımının ortadan kalkması ile birlikte İnfulenza virüsünün tekrar hızlı bir şekilde insanlarda yayılmaya başladığı ve bu virüse karşı yaklaşık 3 yıldır bir bağışıklığın fazla oluşamaması nedeniyle vakaların bu dönemde ağır seyrettiği belirtildi. Özellikl ede kronik hastalığı olan ve 65 yaş üstü vatandaşlarla çocuklarda hastalığın daha riskli olduğu uyarısı yapıldı.

65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR DİKKAT! MART AYI SONUNA KADAR MASKE TAKMANIZ İSTENDİ...

“Artan vakalar nedeniyle geçtiğimiz birkaç ay içinde yoğun bakımlarımızda doluluk oranlarımız maalesef tama yakına ulaştı” diyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hava Aydın “Her yaş gurubundan hasta yatırdık. Çoğunda yetişkinlerde influenzalar, korona virüsler oldu, RSV virüsleri oldu. Bir azalma var gibi görülse de Mart sonuna kadar tekrar nasıl Korona virüs pikler halinde gittiyse vakaların tekrar artacağını düşünüyoruz. Bu konuda dikkatli olmalıyız. Solunum yolu virüsleri biz onları aldıktan sonra nezle gibi bir tablo yapar.

Ağız ve burun boşluğundan girip lenf bezlerinde çoğalan virüsler, sonra kan yolu ile akciğere ve diğer dokulara ulaşıyor. Takipte şunu gördük? Mesela hastalar ‘Nezle geçirdim’ diyor ortalama 5-7 gün sonra akciğerle ilgili semptomlar, bulgular gelişmeye başlıyor. Hastaların bir çoğunda ilk başta bu çok gürültülü bir şekilde bu bulgular gelişmiyor. Mesela bu süreçte çok yüksek ateşi olmayabiliyor çok yüksek öksürükle ilgili sıkıntı olmayabiliyor ve hastalar gelişen tabloyu fark etmeyebiliyorlar. Mesela solunum sıkıntısıyla bize gelebiliyorlar.

Geldiğinde akciğerde çok ilerlemiş bir enfeksiyonu tespit edebiliyoruz. Gürültülü tablonun özellikle dört ayağı vardır. Ateş, kuru öksürük, baş ağrısı, kas eklem ağrısı böyle gürültülü bir tablo başlangıcını genelde İnfluenza olarak düşünürüz. Nezle grubu virüsler ise daha biraz basit ama korona gibi biraz İnfluenzayı taklit eder tarzı da olabilir. Nezle, grip evde tedavi edilebilir hastalıklardır. Ama semptomlar uzuyorsa yüksek ateş devam ediyorsa öksürükle ilgili artmış bulgular varsa nefesle ilgili sıkıntılar varsa mutlaka bir aile hekimine ya da uzmana başvurmalarını öneriyoruz. Risk grubundaki hastalar kronik hastalığı olan hastalar 65 yaş üstü olanlar mutlaka grip aşısını yaptırsın. Eylül sonu Ekim başıdır asıl yapılma tarihi ama eğer yaptırmamışlarsa şu dönem biraz geçmiş oluyor yine de yaptırmalarını öneriyorum” ifadelerini kullandı.

Hastanelerin yoğun bakım doluluk oranlarında doluluğa yaklaştıklarını ifade eden ve herkesi dikkatli olmaya davet eden Dr. Aydın özellikle de kronik hastalığı olanlar ile 65 yaş üzeri vatandaşların mutlaka kapalı ortamlarda ve toplu taşıma araçlarında maske takmalarını istedi. Uzmanların ortak görüşü ise bunun Mart ayına kadar eskiden olduğu gibi zorunlu hale getirilmesi...