Hantavirüs nedir? Hantavirüs bulaşıcı mı?

Hantavirüs henüz bir tedavisi olmayan ve Çin dışında da herhangi bir vaka ortaya çıkmayan bir enfeksiyon hastalığıdır.
Hantavirüs nedir? Hantavirüs bulaşıcı mı?
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan, binlerce kişinin ölümüne neden olan Corona virüsten sonra yeni bir virüs daha ortaya çıktı. Çin’in Yunnan eyaletinde otobüste yolculuk sırasında ölen bir kişide Hantavirüs teşhisi konuldu. Bunun üzerine o esnada otobüste olan 32 yolcu karantinaya alındı. Bu haber üzerine Corona virüsün de etkisiyle bu virüsün bulaşıcı olup olmadığı konusunda araştırmalar yapılmaya başlandı. Birçok kişinin merak ettiği bir konu olan hantavirüs bulaşıcı mı? Dünyanın her yerinde araştırılan bir konu oldu.

 

Hantavirüs Belirtileri Nelerdir?
Hantavirüsün belirtilerini bilmeniz durumunda bu virüse yakalanıp yakalanmadığınızı öğrenebilirsiniz. Hantavirüsün erken ve geç belirtileri bulunmaktadır. Erken dönemde ateş, baş ağrısı, karın ağrısı, baş dönmesi, ishal, kusma gibi belirtileri bulunmaktadır. Geç dönem dediğimiz 4-10 gün arasında da nefes darlığı, öksürük, akciğer ödemi gibi belirtiler bulunmaktadır. Kişiler bu belirtileri gördüklerinde en yakın zamanda en yakın acil kuruluşuna müracaat etmelidirler. Hantavirüs belirtilerinin bazıları Corona virüs belirtileri ile aynıdır.

 

Hantavirüs Tedavisi
Bir kişinin aniden ölmesi ile ortaya çıkan ve etrafındaki herkesin karantiya alındığı Hantavirüs enfeksiyonun bir tedavisi veya aşısı bulunmamaktadır. Fakat virüsün ortaya çıktığı günden itibaren aşı araştırmaları yapılmaktadır. Kısa dönemde bu virüsün aşısı bulunacağı tahmin edilmektedir. Bununla birlikte teşhis konular hastaların hayati fonksiyonları desteklenmektedir.

 

Virüse erken dönemde teşhis konulması durumunda hastalar yoğun bakıma alınır. Entübe edilen hastalara oksijen inhalasyon tedavisi yapılır. Bununla birlikte hastaların solunumları ve kan basınçları desteklenmektedir. Hemodiyaliz yöntemi ise hayat kurtarıcı bir tedavi olarak uygulanmaktadır. Erken dönemde hastalığın teşhis edilmesi son derece önemlidir. Burada görev hastaya ve hasta yakınlarına düşmektedir. Belirtilerin gözlemlenmesi durumunda hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hasta hiç kimseyle temas etmemelidir. Bununla birlikte sağlık kuruluşuna giderken mutlaka maske ve eldiven takılmalıdır. Hantavirüs tedavisi olmak isteyen hastalar belirtilerini sağlık görevlilerine eksiksiz bir şekilde anlatmalıdır.