Bu hastalık sadece 15 dakikada bulaşıyor! İlk belirtisi GECE YARISI ortaya çıkıyor

Ne yazık ki ülkemizde son dönemlerde hızla artış gösteren uyuz vakaları can sıkıcı olmaya devam ediyor. Kişiden kişiye hızla bulaşabilen ve 15 dakika içerisinde geçen uyuz hastalığının ilk belirtisi gece yarısı ortaya çıkıyor! İşte detaylar..
Bu hastalık sadece 15 dakikada bulaşıyor! İlk belirtisi GECE YARISI ortaya çıkıyor

Uyuz hastalığına ilişkin açıklama Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sıla Kılıç Sayar tarafından geldi. Sayar, yaptığı açıklamasında uyuz hastalığından korunmak isteyenler için detayları duyurdu. Özellikle evde kişisel eşyaların ortak kullanılmaması gerektiğini ifade eden uzman isim, belirtilerin 4-6 hafta sonra görüleceğini belirtti.

VAKALAR HIZLA ARTIYOR

Uyuz vakaları son yıllara göre bu yıl daha da hızla artmaya başladı. Uzman isim, evdeki bir kişinin hastalanmış olsa bile bütün kişilerin tedavi görmesi gerektiğini belirterek, “Ailede bir kişi hastalandıysa, şikayeti olmasa bile evdeki herkes eş zamanlı tedavi olmalı. Ailede herkes tedavi olmazsa yeniden bulaşabilir” dedi.

Evdeki kişilerin belirtisi olmasa bile, bir kişinin hasta olması halinde mutlaka eş zamanlı tedavi olmaları gerektiğinin altı çizildi.

screenshot-2.png

BELİRTİ GECE YARISI BAŞLIYOR

Uyuz hastalığının kaşıntısı ciddi olarak rahatsız ediyor. Doç. Dr. Sıla Kılıç Sayar da kaşıntıların genellikle gece kendini göstermeye başladığını belirtti. Hastalıkla ilgili genel bilgiler veren uzman isim şunları söyledi:

“Uyuz, ‘Sarcoptes scabiei' adı verilen gözle görülmeyecek kadar küçük akarların bulaşması ile insandan insana, birlikte uyuma, sarılma, cinsel temas, havlu, çarşaf, yastık, kıyafetlerin ortak kullanılması gibi temas yöntemleriyle bulaşır. Ancak, kısa süreli temasla bulaşması beklenmez. Hastalık genellikle, 15-20 dakika teması takiben bulaşır. Hayvandan insana ise uyuz hastalığı bulaşmaz”

TEDAVİ İÇİN MUTLAKA DOKTORA DANIŞILMALIDIR

Tedavi için ise kesinlikle doktora danışılmadan ilaç kullanılmaması gerektiğini ifade eden Sayar, hastalığın tedavisi için, “Uyuz hastalığı genellikle topikal tedavilerle yani kremlerle tedavi ediliyor. Uzun yıllardır ülkemizde olmayan ve artık ülkemizde de bulunan tablet tedavisi de kullanılabiliyor. Kremleri doğru kullanan, anlatılan uygulama şekline ve önlemlere uyan kişiler genellikle başarılı bir şekilde tedavi olmaktadır. Kremler tipine göre bazen 24 saat, bazense 72 saat aralıksız vücutta bekletilir. Bu sürede arada eller yıkanması gerekirse mutlaka sonrasında krem yeniden sürülmelidir ya da eldiven takılarak günlük faaliyetler yerine getirilmelidir” dedi.

Bununla birlikte kıyafetlerin en az 60 derecede yıkanması gerektiğinin altını çizen uzman isim, tedavi süresinde bir ay boyunca ufak kaşıntıların olabileceğinin de altını çizdi.