Bu hastalığın en sık Marmara ve Ege Bölgesi’nde görüldüğü ortaya çıktı

Dünya’nın her yerinde görülen kanser hastalığı ölüme kadar gidiyor. Aktarılan son rakamlara göre dünya genelinde yıl içerisinde kanser sebebiyle ortalama 2 milyona yakın insan hayatını kaybediyor. Uzman isim akciğer kanseri hakkında bilinmeyenleri söyledi
Bu hastalığın en sık Marmara ve Ege Bölgesi’nde görüldüğü ortaya çıktı

2 milyon kişinin kanser sebebi ile hayatını kaybettiği açıklanırken, en az 2 milyon kişinin de kanser teşhisi alacağı ifade ediliyor. Kanser türleri arasında en tehlikelisi olan akciğer kanseri için alınabilecek ilk önlemlerin başında sigara içmemek gerekiyor. Bunun dışındaki önlemlere ilişkin Doç. Dr. Pervin Korkmaz bilgi verdi.

1.76 MİLYON KİŞİ KANSERDEN ÖLÜYOR

Dünyada ölüme ne çok neden olan kanser türleri arasında olan kanser için ortalama olarak 1,76 milyon kişinin kanser tanısı aldığı ifade ediliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Pervin Korkmaz yaptığı açıklamasında kansere ilişkin şunları söyledi:

“Akciğer kanseri, akciğer dokusundaki anormal hücrelerin hızlı şekilde çoğalması sonucu oluşmaktadır. Dünyada ölüme neden olan kanserler arasında, kadın ve erkeklerde de ilk sırada yer almaktadır. Yılda yaklaşık iki milyon kişi akciğer kanseri tanısı alırken, 1.76 milyon kişi bu hastalık nedeniyle ölmektedir”

az-gorulen-10-kanser-artisa-gecti-5147-1.jpg

EGE VE MARMARA BÖLGESİ DİKKAT

Türkiye’nin Akciğer Kanseri Haritası Projesi’ne ilişkin verileri aktaran Doç. Dr. Korkmaz akciğer kanserinin sıklığının erkeklerde 100 binde 75, kadınlarda ise 100 binde 10 olduğunu söyleyen uzman isim, “Rakamlara göre yıllık beklenen yeni hasta sayısı yaklaşık 30 bin olarak açıklanmıştır. Bu verilere göre akciğer kanseri kadın ve erkeklerde en sık Ege ve Marmara'da, en az ise Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'da görüldü. Türkiye'de yaklaşık her 10 kişiden 3'ü sigara içmektedir. Sigara da akciğer kanserinin en önemli sebeplerinden biri, kanserin yüzde 90 sebebidir. Yine istatistiksel verilere göre akciğer kanserlerinin yüzde 90 nedeni sigara içmektir. Bu nedenle sigara tüketimi durdurulmalıdır” açıklamasını yaptı.

NADİR DE OLSA SİGARA İÇMEYENLERDE GÖRÜLEBİLİR

Sigara tüketiminin akciğer kanserinde önemli bir rol oynadığını belirten Korkmaz, nadir de olsa sigara kullanmayanlarda akciğer kanserinin görülebileceğini ifade etti. Ancak günlük tüketilen sigara miktarı, sigaraya başlama yaşı ve ne kadar süre kullanıldığı kanser ile çok alakalı olduğunu belirten uzman isim, en sık belirtilerin öksürük, kan gelmesi, göğüs ağrısı ve nefes darlığı olduğunu belirtti.