Bu durum uyuzun belirtisi olduğu açıklandı! Hemen kontrol edin

Son aylarda uyuz salgını ülkemizde hızlı bir şekilde artış göstermeye başladı. Konuya ilişkin uyuzun belirtileri araştırma konusu olurken, uzmanların açıklamaları da dikkat çekmeye başladı. İşte uyuzun belirtisi ve detaylar
Bu durum uyuzun belirtisi olduğu açıklandı! Hemen kontrol edin

Konu ile ilgili Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin tarafından önemli bir açıklama geldi. Uyuz hastalığı asıl olarak Sarcoptes scabiei var Hominis isimli bir böcek sebebi ile ortaya çıkıyor. Gözle görülmeyen ancak mikroskop ile görülebilen bu canlılar, ciddi rahatsızlık verir.

İLK ATAK 10-15 GÜNLE SINIRLI

Uzman Dr. Burhan Engin, yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

“Dişi akarlar erkek akarlardan daha büyüktür ve yaklaşık 0,4 x 0,3 mm boyutlarındadır. Çiftleşmeden sonra dişi akarlar, deri hasarına neden olan parçalayıcı enzimler salgılayıp, kolayca deriye girerler. Dişi akarlar yuvayı genişletmeye devam eder ve 4-6 hafta sonra ölmeden önce günde iki ila üç yumurta bırakır. Larvalar 3-4 gün içinde yumurtadan çıkar”

screenshot-1.png

Açıklamasının devamında ise ilk atağın 10 – 15 ile sınırlı olduğunu ifade eden uzman isim tedavinin önemine de değindi.

BULAŞMA RİSKİ ÇOK YÜKSEK

Uyuzun bulaşma riskinin çok yüksek bir hastalık olduğunun altını çizen uzman isim, durumun genellikle aile üyeleri arasında olabileceğini söyledi. Bu durumda aile içerisindeki herkesin tedavi olması gerektiğini ifade eden Dr. Engin, uyuzun en önemli belirtisinin gece kaşıntıları olduğunu söyledi. Gece kaşıntılarının yanı sıra göbek çevresi ve ellerdeki yoğun kaşıntılar da uyuzun belirtisi olarak görülmektedir.

Uyuzdan kurtulmak için kıyafetlerin 60 derecede yıkanması gerektiği ifade ediliyor.