Bu besinler insana mutluluk ve zindelik hissi veriyor

İnsana mutluluk ve zindelik hissi veren bir hormon olan seratonin, özellikle kış aylarında, kış yorgunluğuna bağlı olarak azalmaktadır. Buna bağlı olarak D vitamini ve güneş ışınlarının etkisi bu hormonun salınmasında oldukça etkili. Bunlarla birlikte bazı besinler ise bu hormonun artmasında önemli bir etkiye sahiptir. Peki bu besinler nelerdir?
Bu besinler insana mutluluk ve zindelik hissi veriyor

Seratonin Sentezini Arttıran Besinler

Artışı oksijen ve güneş ışığının birleşerek insan vücuduna yansıması ile doğrudan ilişkili olan seratonin salgısı olduğu kış mevsiminde, oksijen seviyesinin düşmesi ve aynı zamanda da hava kirliliğinin artması gibi faktörlerden olumsuz yönde etkilenmekte ve az salgılanmaktadır. Aynı zamanda seratonin hormonunun az salgılanmasına bağlı olarak yorgunluk, bitkinlik hissi, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir.


Seratonin Eksikliği Depresyona Yol Açabiliyor

Yapılan araştırmalar, çeşitli nedenlere bağlı olarak seratonin eksikliği söz konusu olan bireylerde depresyon riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle de depresyon hastaları için geliştirilen pek çok antidepresan seratonin yıkımının önüne geçmek amacı ile kullanılmaktadır. Yorucu bir iş yapılmamasına rağmen gündelik yaşamda sürekli bir bitkinlik hali içerisinde olmak, sabahları yorgunluk hissi içerisinde uyanmak seratonin eksikliğine işaret edebilmektedir. Bu konuda kesin tanı için laboratuvar testlerine başvurulması uygun olacaktır. Bu nedenle bu gibi şikayetlerin yaşanması durumunda hemen doktora başvurulması gerekmektedir. Yapılan kontroller sonucunda hastada var olan vitamin eksikliklerini tespit ederek yerine koymak, spora teşvik etmek ve düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olmak seratonin eksikliğini gidermede oldukça faydalı olacaktı

Sebze ve Meyve Tüketimine Ağırlık Verin

Seratonin seviyesinin dengeli ve yeterli düzeyde olabilmesi için doğru beslenmenin önemi son derece büyüktür. Bu anlamda seratonin, triptofan olarak adlandırılan maddeden sentezlendiğinden dolayı özellikle mevsimine uygun olarak taze meyve ve sebzelerin bolca tüketilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra tamamen doğal süt ve süt ürünlerinin tüketimi de oldukça önemlidir. Kış sebzelerinden olan ıspanak, brokoli, karnabahar, lahana gibi sebzelerde ve bunun yanı sıra kuru yemiş ve bakliyatlar triptofan oldukça yoğun bir şekilde bulunduğundan dolayı bu besinlerin tüketilmesi halinde seratonin salgısı da artış gösterecektir.

İlgili Haberler