Antibiyotik kullananlar dikkat! Sakın bunu yapmayın

Uzmanlar, her seferinde bilinçsiz antibiyotik kullanımına karşı uyarılarını peş peşe sıralamaya devam ediyor. Eğer sizde iyileşmek için antibiyotik kullanıyorsanız, sakın bunu yapmayın! İşte uzmanların açıklamalar ve merak edilenler
Antibiyotik kullananlar dikkat! Sakın bunu yapmayın

Antibiyotik kullanımına ilişkin açıklama yapan iç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Kale, yaptığı açıklamasında antibiyotiklerin mutlaka düzenli bir şekilde alınması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Antibiyotiklerin alınma saati her gün aynı olmalıdır. Her antibiyotiğin optimum etki gösterdiği bir etki süresi vardır. Buna uyularak alınmazsa, ilacın etkisi azalır ve bakteriler çoğalmaya başlayabileceği gibi antibiyotik direnci de gelişebilir”

YANLIŞ ANTİBİYOTİK KULLANIMI

Yanlış antibiyotik kullanımının bağışıklık sistemine zarar verdiğini ifade eden Kale, zararlı bakterileri yok eden antibiyotiklerin bazen fayda dışında zarar verebildiğini belirterek, “Kış mevsimiyle birlikte hastalıklarda da artış yaşanıyor. Vatandaşlar da hastalıklardan korunmak amacıyla sık sık antibiyotik kullanıyor. Zararlı bakterileri yok eden antibiyotikler, bazen faydanın yanı sıra bağışıklık sistemine zarar da verebiliyor. Bu sebeple antibiyotik kullanımına oldukça dikkat edilmesi gerekiyor” şeklinde açıkladı.

640x360.jpg

HER GÜN AYNI SAATTE ALIN

Antibiyotik kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Kale, açıklamasının devamında her gün aynı saatte kullanılması gerektiğini belirterek, “Öncelikle antibiyotiğe doktor önerisiyle başlanmalı ve önerilen süre ve dozajda kullanılmalıdır. Antibiyotikleri alma saati her gün aynı olmalıdır. Bu, hem ilacın etki süresi hem de direnç oluşumu açısından önemlidir” dedi.

Antibiyotiklerin mutlaka doktor reçetesi ile kullanılması gerektiğini ifade eden uzman isim, antibiyotiklerin yararlı bakterileri de yok edebilmesi ihtimaline karşı probiyotik gıda ya da takviye alınmasının da gerekli olduğunu söyledi.