Anne ve babalar dikkat! Vitamin takviyeleri karaciğere zarar verebiliyor

Anne ve babalar çocukların sağlıksız ve yetersiz beslendiğini düşünerek bilinçsizce verdikleri vitamin takviyeleri sonucunda daha büyük sorunlara davetiye çıkarıyor. Uzmanlar uyardı. 
Anne ve babalar dikkat! Vitamin takviyeleri karaciğere zarar verebiliyor

Anne ve babalar özellikle çocuklarına vitamin takviyeleri yapabiliyor. Sağlıklı ve yeterli beslenmediklerini düşünerek çocuklarının iyiliği için yapılan bu durum bazı sorunlara yol açabiliyor. Çocuğun sağlıklı büyüyüp gelişemeyecekleri endişesiyle bazı vitamin takviyeleri yükleniyor. Fakat bu konuda uzmanlar uyarıyor. Vitamin ve minerallerin çocuklar için son derece önemli olduğunu vurgulayan doktorlar bilinçsizce ve gereksizce vitamin ve mineral takviyelerinin yapılmaması gerektiğinin altı çiziliyor.

Çocukların gelişiminin geri kalmaması amacıyla anne ve babalar tarafından bilinçsizce yapılan bu vitamin ve mineral takviyeleri çocuklarda bazı rahatsızlıkların çıkmasına sebep olabiliyor. Yani vitamin takviyelerinin bazı durumlarda yarardan çok zararı dokunmaktadır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İhsan Şehla tarafından yapılan uyarıda özellikle yağda eriyen ve vücutta depolanan vitaminler yani A, D, E ve K vitaminleri başta olmak üzere bilinçsizce yapılan vitamin yüklemeleri vücutta birikiyor ve hemen etkisini göstermese de zamanla toksisiteye yol açabiliyor. Yani zehirleyebiliyor. 

ANNE BABALAR DİKKAT! VİTAMİN TAKVİYELERİ HASARA YOL AÇABİLİR

Her insanın vitamin ve mineral ihtiyacı ve aynı zamanda vücudundaki değerler farklıdır. Bu sebeple doktorların bu değerleri tahliller ile ölçmesi ardından önerdiği tedavi sürecine uyulması gerekir. Bunun tersine kendi görüşünüz ile çocukların sağlıksız ya da yetersiz beslendiğini düşünerek ek takviyeler verilmesi ilerde daha büyük sorunlara yol açabiliyor. 

Bu sorunlardan ilki böbreklerde oluşan hasar. Son yıllarda D vitaminin faydalarının sanılandan daha fazla olduğu ve bağışıklık güçlenmesinden kemiklerin gelişimine kadar birçok etkisinin bulunduğu açıklandı. Dr. Şehla tarafından güneşi zararlı ışınlarının dik gelmediği saatlerde kol, bacak ve yüzün günde yaklaşık olarak 15 dakika kadar güneşlendirilmesini önermektedir. 

Fakat D vitamininin yüksek dozda alınması durumunda kabızlık, iştahsızlık, solukluk ve böbrekte hasar gibi sorunlar baş gösterebilir. 

Bununla birlikte karaciğerde de bazı sorunlara yol açabilmektedir. Dr. Şehla tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmiştir; “Vitamin A’nın uzun süreli yüksek dozda kullanımı durumunda ise; iştahsızlık, kusma, kemiklerde şişlik, zayıflama, saç dökülmesi, deride pullanma ve soyulma ve ağız kenarında çatlaklar, karaciğer hastalığı, karaciğer damarlarında tansiyon artışı, karın içinde serbest sıvı birikimi ve kafa içi basıncında artışa bağlı baş ağrısına yol açabilir” dedi.  

İlgili Haberler