Als Hastalığı Nedir?

Als hastalığı sürekli ileryici nörolojik bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip bireylerin istemli kas hareketlerini sağlayan motor nöronları hasarlıdır. Bu durumda da istemli kasa bağlı hareketler giderek güçsüzlenir. Bu hastalık nadir görülür ve erişkin insanlarda görülebilecek olmasına rağmen genelde 40-70 yaş arasında görülür ve kadınlardan çok erkeklerde görülen bir hastalıktır.
Als Hastalığı Nedir?
Hastalık motor sinirleri etkilediği için motor nöron hastalığı ya da ön boynuz hastalığı da denir. Als hastalığı bulaşıcı değildir. Kollarda ve bacaklarda başlayarak sonrasında gövdeye doğru ilerler. Als hastalığı hafızayı ve zihne etki etmez. Fakat yatağa bağımlı hale getirir.

Als Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın teşhis edilmesi için belirli bir test yoktur. Ama hastalığın kendini beliryeci birkaç özelliği vardır.

Yürürken tökezlemek ya da çok sık düşmek,

Konuşurken kekelemek ,
Eşya ya da poşet taşırken güçlük çekmek,
Yutkunmada güçlük,
Kas sertliği,
Çabuk yorulma ve halsizlik,
Aniden kilo kaybı ,
Kas seğirmesi ,
Gibi belirtiler als hastalığının belirtileri olarak gösterilebilir. Bu belirtilerden birini yaşadığınız durumda direkt als hastası olduğunuzu söyleyemeyiz ama yine debir uzman hekime başvurmanız gerekmektedir.

Als Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Als hastalığı genetik bir hastalık olduğu bilinmekle beraber kesin bir neden yoktur. Ama bunun dışında olası nedenler olarak görülen birkaç nedenden söz edebiliriz;sinir hücrelerindeki proteinlerin anormal birikiminin hücrelere zarar vermesi ,çeşitli genetik mutasyonlar,yüksek glutamat seviyelerinin sinir hücreleri üzerinde hasara yol açabilmesi olası nedenlerdendir.

Als Hastalığının Tedavisi Nedir?

Als hastalığında kas ağrılarının dindirilmesi için ve aşırı tükürük salınımını kontrol etmek amacıyla hastaya bazı ilaçlar verilir. Bu ilaçları als hastalığının diğer semptomlarını da hafifletmede yardımcı olacaktır.

Konuşma zorluğu çektiği görüldüğü taktirde hastanın iletişim becerilerini kaybetmemesi için sözel konuşma teknikleri uygulanır.
Kişinin yürüme hareket etme gibi istemli kas hareketliliğini ve eklem sıvısını koruma amaçlı çeşitli fizik tedaviler uygulanır.
Hastanın giyinme, yemek yeme, banyo tuvalet gibi ihtiyaçlarını kendi görebilmesi için yardımcı cihazlar bağlanır.
Hasta yutkunma zorluğu çektiği zaman hastaya bu durumu azaltacak farklı besin seçenekleri sunulur.