Seçime 44 gün kalırken tüm anket sonuçlarının ortak değerlendirilmesi yapıldı! Hangi parti ne kadar oy alıyor

Türkiye'de 2023 seçimleri için sayılı günler kaldı.
Seçime 44 gün kalırken tüm anket sonuçlarının ortak değerlendirilmesi yapıldı! Hangi parti ne kadar oy alıyor

Seçime 44 gün kalırken tüm anket sonuçlarının ortak değerlendirilmesi yapıldı! Hangi parti ne kadar oy alıyor - Türkiye'de 2023 seçimleri için sayılı günler kaldı. 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri için gün sayımı resmen başladı. Cumhurbaşkanı adaylarının da bu süreçte netleşmesi ve ittifaklarında milletvekili adayları tarafından çalışmaların hızlanması ile beraber kamuoyu araştırmaları da hızlandı.

Avrasya, MAK, Saros, Bulgu, Genar, Themis, ADA, ORC, Konda, AR-G, Aksoy, Piar, ALF, ArtıBir, Optimar, Yöneylem, İstanbul Ekonomik Araştırma dahil toplam 17 firmanın açıkladığı kamuoyu araştırma sonuçlarını Kronos paylaşırken bu süreçte Mart ayında yapıaln tüm anket ortalamaları alırken Cumhur İttifakı'nın iktidar partisi AK Parti ilk sırada yerini aldı.

Yüzde 3 altında kalan diğer partilerde ise oy oranları her anket firmasının açıkladığı sonuçlarda yer almazken bu partiler ise (Memleket, Yeniden Refah, DEVA, Gelecek, TİP, Zafer ve Saadet Partisi) ortalama oy oranları açıklanan anket sayısına göre hazırlandı.

MHP BARAJ ALTINDA KALIYOR

Ülke geneli gerçekleşen deprem felaketi ve Cumhurbaşkanı adaylarının dan etleşmesiyle beraber Mart ayında yapılan anketlerin de ortalamaları alındı. 17 anket ortalamasında AK Parti ilk sırada yer alırken Cumhur İttifakı kurucu ortağı AK Parti oy oranı yüzde 33,2 olurken ittifakın diğer partisi ile MHP yüzde 6,6 ile baraj altında kaldı.

Ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi ikinci sırada yer alırken 17 anket sonucu ortalaması ise yüzde 27,1 oldu. Millet İttifakı diğer ortağı İYİ Parti oy oranı yüzde 10,5 olurken HDP oyu da yüzde 10,4 olarak ölçümlendi.

MEMLEKET PARTİSİ OY ORANI ARTIYOR

14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşecek olan seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olacağı netleşen Muharrem İnce’nin kurduğu Memleket Partisi, Mart ayında ciddi bir çıkış yakalarken anket ortalamaları alındığında ise oy oranı yüzde 2,9 olarak ölçüldü. Bu süreçte de İnce'nin genel başkanlığını yapmış olduğu partinin Altılı masada yer alan DEVA, Gelecek, Demokrat Parti ve Saadet Partisi’ni geride bıraktı.

Altılı masa ortakları DEVA'nın oy oranı yüzde 1,5, Gelecek Partisi yüzde 1,1 ve Saadet Partisi ise yüzde 0,9 olarak ölçüldü.

Popüleritesi hızla artan ve milletvekili adaylıklarına ünlü kişileri ekleyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) yüzde 1'i aştı. Mart ayında aldığı anketlerde yüzde 1,2'lik bir ortalama kaydetti.

İlgili Haberler