Uşak'ta çekilen tarihi fotoğraf yeniden gündem oldu!

Cumhuriyet’in 100. yılının kutlamaları tüm yurtta başlarken Uşak’ta çekilen ve bir simge haline gelen “Cumhuriyet’i biz böyle kazandık” pankartlı fotoğrafın hikayesi yeniden gündem oldu.
Uşak'ta çekilen tarihi fotoğraf yeniden gündem oldu!

Cumhuriyet’in 100. yılının kutlama programları başladı. Çeşitli etkinliklerle Türkiye’nin 81 ilinde Cumhuriyet’in 100. yılı kutlanıyor. Cumhuriyet denilince Uşak’ta çekilen ve simge olan bir tarihi fotoğraf yeniden gündem oldu. “Cumhuriyet’i biz böyle kazandık” pankartlı fotoğrafın hikayesi ilgi çekmeye devam ediyor.

EFSANE FOTOĞRAF YİNE GÜNDEM OLDU!

Tarihe mal olan simge fotoğraflardan olan “Cumhuriyet’i biz böyle kazandık” fotoğrafını Uşak’ın ilk fotoğrafçısı olan Foto Kazım olarak da tanınan Kazım Özler çekmişti. 1933 yılında çekilen fotoğrafın hikayesini ise Hüsnü Kazım Özler’in oğlu Mustafa Özler anlattı.

Efsane fotoğrafın Cumhuriyet’in 10. Yıl kutlamalarında çekildiğini söyleyen Mustafa Özler, “Fotoğraf babam Kazım Özler tarafından 1933 yılında çekildi. Dönemin belediye başkanı babamı arayarak bu fotoğrafı çekmesini söyledi. Fotoğraf da tören alanında çekildi.” dedi.

GÜLSE BİRSEL AÇIKLAMIŞTI!

Fotoğrafın gün yüzüne çıkmasında ise babası Uşaklı olan ünlü sanatçı Gülse Birsel’in ailesinin katkısı olduğu açıklanmıştı. Gülse Birsel bu konuyu bir yazısında şu şekilde açıklamıştı:

“Fotoğrafın ilginç ve benimle ilgili hikâyesine gelelim: 1933 yılının Cumhuriyet Bayramı'nda çekiliyor. Uşak'ın ilk fotoğrafçısı Hüsnü Kazım Özler tarafından. Babamın deyimiyle 'Foto Kazım'. Fotoğrafta gördüğünüz siyah ceketli, kravatlı adam, babamın kuzeni! Dedem Mücahit Asım'ın eşinin (yani babaannemin) dayısının oğlu Kamil Kabalak. Uşak o zaman Kütahya'ya bağlı bir ilçe ve Kamil Bey de o ilçenin belediye başkanı.

1990'ların başında babam bu fotoğrafı evde buluyor! Resimdeki kuzeni Kamil Kabalak'ın oğlu Hasan Kabalak'a, Ankara'ya yolluyor. Onlar da Genelkurmay Başkanlığı'nın arşivine gönderiyorlar. Fakat arşive yanlışlıkla Ankara'da 1929'da çekilmiş diye kaydediliyor.

2007 yılında, fotoğraftaki Kamil Kabalak'ın yeğeni, (maalesef çok yakın zamanda rahmetli olan) Tuğgeneral Zeki Güngör, dayısının bulunduğu resmi, bir askeri tesiste "Ankara–1929" yazısıyla görüyor. Düzeltilmesi için dava açıyor. Fotoğrafın Uşak'ta çekildiği tespit ediliyor.”