TARİHİ DEĞİRMEN ZAMANA YENİK DÜŞMEK ÜZERE

Yaklaşık iki asırlık bir geçmişe sahip olan tarihi Torlak Değirmeni, Banaz Çayı havzasında olup Karahallı ilçesi Alfaklar ve Duraklı köyü sınırları içinde bulunmaktadır. Bölge halkı tarafından “Veli Ağa Değirmeni” ve “Yedi Değirmen” adıyla da bilinen tarihi değirmenin 1900’lü yılların başlangıcında dönemin varlıklı kişilerinden Veli Ağa tarafından Uşaklı Torlak ailesinden bin altına satın alındığı rivayet edilmektedir.
TARİHİ DEĞİRMEN ZAMANA YENİK DÜŞMEK ÜZERE

250 dönüm sulak arazi içinde ve dere kenarında bulunan yedi gözlü değirmenin yanı sıra Özer ailesine ait bir köşk, üç ev, bir besihane, asırlık çınar ağaçları,  meyve ağaçları ve üzüm bağı mevcuttur. Ayrıca araziye bitişik vaziyetteki yamaçta oyularak yapılmış kaya ev veya mağaralar bulunmaktadır.

1991 yılına kadar faaliyet gösteren yedi gözlü değirmenin altı gözünde un öğütülürken bir gözünde ise evlerin aydınlatılması için elektrik üretilmekteydi.

 23 yıl kapalı kalan tarihi değirmen 2014 yılında Özer ailesi tarafından yeniden düzenlenerek faaliyete geçirilmişti.  Ancak bir süre sonra usta bulunamaması, ulaşım sorunu ve talep azlığı gibi nedenlerle istenilen verim sağlanmamıştı.

Konu hakkında bugün bilgi aldığımız aile temsilcisi Hacı Veli Özer “  Özer ailesi olarak dede mirası değirmeni yeniden faaliyet geçirmek için çok uğraş verdik. Maalesef fazla rağbet görmedi. Ayrıca değirmeni çalıştıracak usta bulmakta zorlanıyoruz. Bu işi yapan eski ustalar kalmadı. Şu an için değirmenin iki gözü faal durumdadır. ” dedi.

NOT: Bu tarihi ve kültürel varlığımızı kaybetmeden değirmenin kısmen faaliyete geçirilmesi ve çevre düzenlemesi sonrasında alternatif turizm etkinlikleri yapılabilir.

(HABER VE FOTOĞRAFLAR: MEHMET ÇOLAK/ KARAHALLI)

İlgili Haberler