Saçını boyatan kadınlara kötü haber! Resmen YASAKLANDI

Saçını boyatan kadınlara kötü haberi Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu verdi. İşte saç boyalarındaki büyük tehlike ve yasaklanan konu..
Saçını boyatan kadınlara kötü haber! Resmen YASAKLANDI

Ülkemizde pek çok kadın saçını farklı renklerde boyatıyor. Ancak Füsun Kalpaklıoğlu’nun açıklamasına göre PPD’ye karşı alerjik reaksiyonlar ciddi sorun oluşturmaya başlamış durumda. Bu noktada da Almanya, Fransa ve İsveç’in saç boyalarında bulunan PPD yasaklandı.

HEMEN HEMEN HERKES BOYATIYOR

Eski dönemlerde saç boyatmak sadece beyaz saçları kapatmak içindi. Ancak günümüzde bu saç boyama işi ne yazık ki çok küçük yaşlara kadar düştü. Artık milyonlarca kişi saç boyama akımına dahil oldu. Pek çok kişi de saçını boyatmaya başlayınca bu da alerji sıklığını artırmaya başladı.

SAÇ BOYALARININ İÇERİĞİNE BAKIN

Saç boyalarının içerisinde bulunan PPD, ciddi alerjiye yol açıyor. Asıl adı Para-Fenilendiamin olan PPD, artık kalıcı saç boyalarının ham maddeleri haline geldi. Öyle ki bu saç boyaları artık günümüzde 3/2 boyalarının içerisinde bulunuyor. PPD, saçın gövdesini ve köküne zarar verebildiği gibi saçın köküne de nüfus edebiliyor. Bu noktada da son derece güçlü bir etkiye sahip!

430x243-oldugunuzdan-daha-genc-gorunmenizi-saglayacak-sac-boyama-teknigi-1669983616335.jpg

ORAN ÇOK AZALTILDI

Saç boyalarında PPD miktarının fazlalığı beraberinde alerji ve cilt sorunlarını getirdiği için Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Füsun Kalpaklığlu, şu anda ABD mevzuatında saç boyalarında PPD oranın sadece yüzde 6 olduğunu, ancak saç rengi açmak için kullanılan oksitleyici çözelti içinde varsa bu oranın sadece yüzde 3 ile sınırlı olduğunu belirtti.

50 YAŞIN ÜZERİNDE DAHA DA YAYGIN

Kalpaklıoğlu yaptığı açıklamasında PPD’ye karşı alerjilerin özellikle 50 yaş ve üzeri kadınlarda görülebileceğini belirtti. En sık görülen belirtiler arasında egzama, kızarıklık, döküntüler olmaktadır. Saç boyasına maruz kalma süresinin de önemli olduğunu ifade eden uzman ismin açıklaması şu şekilde:

“Genellikle saçlı deriyi, saç çizgisi ve boyun çevresini etkileyen, gecikmiş tipte bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur. PPD, özellikle saç boyası kontakt dermatitinde rol oynayan en yaygın alerjendir. PPD’ye karşı gelişen temas alerjisi genel popülasyonun %0,1-2,3'ünde ortaya çıkabilir. Kadınlarda ve 50 yaşın üzerindeki bireylerde daha yaygındır. Kaşıntı en sık görülen semptom olurken, kızarık döküntüler en sık gözlenen klinik bulgulardır. Uygulandığı bölge nedeniyle en sık yüzde görülmektedir. Egzamanın yanı sıra, ürtiker de sıklıkla gözlenmektedir. Saç boyasına maruz kalma süresi de önemli bir etmendir”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: