Kışlık domates sosu nasıl hazırlanır? Domates sosu konservesi yapmanın püf noktaları!

Kış ayları için ev hanımlarının hazırlıkları devam ederken domatesin tam mevsiminde olmasından dolayı domates sosu konserveleri hazırlanmaya başlandı. En kolay domates sosu nasıl yapılır?
Kışlık domates sosu nasıl hazırlanır? Domates sosu konservesi yapmanın püf noktaları!

Yaz mevsiminin sonu gelirken artık ev hanımları kış hazırlıklarına da başladılar. Yazın yetişen sebzelerden kışlık malzemeler hazırlamak her ev hanımının başvurduğu yol oluyor. Bu tür uygulamalar hem ekonomik oluyor, hem sağlıklı oluyor hem de daha lezzetli olabiliyor. Son günlerde domates fiyatlarının ucuzlaması ile beraber domates sosu hazırlıkları da başladı. Kasa ile domates alan ev hanımları bunlardan kışlık malzeme üretebiliyor.

DOMATES SOSU NASIL YAPILIR?

Domates sosu domatesin kabukları soyulduktan sonra ısıl işlemden geçirilerek üretilen bir yiyecektir. Ancak bunu yapmanın farklı tarifleri bulunuyor. En çok kullanılanı ise hafif pişirilerek yapılan ve böyle saklanan domates sosudur. Bunlar konserve olarak da saklanabilir derin dondurucu da muhafaza edilebilir. Tamamen tercihe göre değişiyor.

Domates sosu yapmak için öncelikle sosun hazırlanacağı domateslerin kabuklarının soyulması gerekir. Domates kabuğu soymak oldukça zor olabilir. Onunda pratik bilgisi bulunuyor. Domatesin üzerine bıçakla 4 farklı yerden çizik atılır ve kıs abir süre sıcak suda bekletilir. Bu işlem yapıldıktan sonra domates kabuklarının bıçaksız bile soyulduğu görülecektir.

İri parçalar halinde doğranan domatesler bir tencere alınır ve kısık ateş üzerine konur. Kaynama noktasına geldiğinde ise içerisinde yeterince ruz eklenir. Ardından yüksek ateşte 45 dakika pişirilir. Domates sosunun suyunu çekene kadar kaynatılması gerekmektedir. Belirtilen kıvama geldiğinde ateşle domatesin bağlantısı kesilir. Ardından blenderden geçirilip süzülür. Domatesin çekirdeğini almak isteyenler süzebilirler. Püre haline gelen domates 2-3 dakika daha kaynatılır. Yoğun bir kıvama ulaşınca sıcakken kavanozlara konularak kavanozlar ters çevrilir. Üstü örtülerek 1 gün bekletildikten sonra tamamen hazır olmuş olur.