Sürpriz liste belli oldu! 16 model belirlendi, bu cep telefonları vergisiz alınacak!

Türkiye’de öğrencilere verilecek olan vergisiz cep telefonu satın alma hakkının açıklanmasına kısa bir süre kala hangi telefonların kaç TL fiyatla alınabilecekleri ortaya çıktı.
Sürpriz liste belli oldu! 16 model belirlendi, bu cep telefonları vergisiz alınacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gençlere vergisiz cep telefonu sözünde son aşamaya gelindi. Bakanlıklar arasında görüşmeler devam ederken bir sonraki kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan gençlere müjdeyi verecek. Hangi telefonların vergisiz olarak satın alınabileceğine dair bazı kriterler belli olurken nihai duyuruyu Cumhurbaşkanı Erdoğan kamuoyuna ilan edecek.

KRİTERLER BELİRLENDİ!

Gençlere vergisiz telefon için en önemli kriter satın alınacak cihazın ithal olmaması olacak. Türkiye’de üretilen cep telefonlarını almak isteyen öğrenciler herhangi bir vergi ödemesi yapmayacaklar. Sadece bir telefon alınmasına imkan verileceği bildirilirken çok bilindik markalar kapsam dışında kalacaklar. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ithalatı patlatabileceği gerekçesiyle sadece yerli üretim cep telefonlarına onay verdiği biliniyor.

Cep telefonlarının vergisiz alımlarında bir diğer kredi ise limit sınırı olacak. Belirlenecek olan limitin üzerinde fiyatı olan cep telefonları da yerli üretim olsalar dahi vergisiz satın alınamayacak.

10 MARKA 51 TELEFON VAR!

Türkiye’de 10 farklı markanın 51 cep telefonu ürettiği ortaya çıktı. Bu cep telefonlarının fiyatları ise 5.000 TL ile 12.000 TL arasında değişiyor. Dünya devi Samsung’un Türkiye’de 10 farklı model cep telefonu üretimi yaptığı biliniyor. Bu telefonların Galaxy A ve Galaxy M serisine ait olduğu bildirildi. Redmi’nin 9, Pocco’nun 1 modeli Türkiye’de üretiliyor. Ancak tüm bu üretilen cep telefonlarının vergi muafiyeti ile satın alınmasının garantisi yok.

VERGİSİZ İLK CEP TELEFONLARI BELLİ OLDU!

ÖTV ve KDV ödenmeden satın alınabilecek cep telefonları için ilk belirlenen markalar ve modeller ortaya çıktı. Buna göre Generale Mobil’in GM 24 Pro, GM 23, GM 23 SE, GM 22S, GM 22 Pro, GM 22 Plus modelleri vergi ödemeden satın alınabilecek.

Türk firması olan Reeder’ın ise S19 Max Pro S, S23 Pro Max, S19 Max Pro ve S19 Max model cep telefonları da vergisiz olarak satın alınma imkanına sahip olacaklar.

Son olarak ise Vivo’nun Y15s, Y16, Y21, Y22s, Y35 ve Y36 modelleri için de ÖTV ve KDV satın alma hakkı verilecek.

Diğer markalar ve modeller ile alakalı olarak henüz bir karar verilmedi. Ancak geri kalan telefonların çok büyük bir kısmının kapsam dışında kalması bekleniyor.