Dünyanın en ölümcül kanseri olduğu açıklandı! Her yıl 500 bin kadın yakalanıyor

Dünyanın en ölümcül hastalıklarının başında gelen kanser ile ilgili uzmanların araştırmaları hız kesmeden devam ediyor. Konu ile ilgili Prof. Dr. Nilüfer Tuğut, her yıl 500 binden fazla kadının rahim ağzı kanserine yakalandığını açıkladı.
Dünyanın en ölümcül kanseri olduğu açıklandı! Her yıl 500 bin kadın yakalanıyor

Tuğut, yaptığı açıklamasında daha önce hiç cinsel hayatı olmayan kadın ve erkekler için de önemli uyarılarını peş peşe sıraladı. İşte rahim ağzı kanseri hakkında merak edilenler!

19'UNCU SIRADA

Her yıl 500 binden fazla kadını etkileyen rahim ağzı kanseri ile ilgili açıklamalarda bulunan uzman isim, ülkemizde 2020 yılındaki istatistiklere göre 35 kanser türü içinde 19’uncu sırada rahim ağzı kanserinin olduğunu belirtti.

1245 kanser sebepli ölümlerin görüldüğünü ifade eden Nilüfer Tuğut, açıklamasında şunları söyledi:

“1532 yeni servikal kanser tanısı ve 1245 servikal kanser sebepli ölüm görülmüştür. Rahim ağzı kanseri, serviks denilen rahim ağzında gelişen bir kanser türüdür. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından gerçekleştirilen küresel kanser istatistiklerine göre, 2020 yılında 604 bin 127 kadına servikal kanser tanısı konmuştur ve 341 bin 831 servikal kanser kaynaklı ölüm meydana gelmiştir”

prof124243421jpg-z2m5xb-qq0orfvap9gi5ba.jpg

BELİRTİLERİ AÇIKLANDI

Tıp dünyasında HPV olarak da adlandırılan rahim ağzı kanserine en büyük etkenin Human Papilloma Virüsü olduğunu ifade eden uzman isim, virüsün bulaşmasından sonraki süreçte virüsün kansere dönüşmesi için 10-15 yıl gerektiğini belirterek, belirtileri şu şekilde sıraladı:

“Rahim ağzı kanserlerinin en büyük nedeni HPV enfeksiyonlarıdır. Rahim ağzı kanserinin oluşması için kansere neden olan HPVnin bulaşmasından yaklaşık 10-15 yıl süre geçmesi gerekir. Rahim ağzı kanseri sıklıkla orta ve ilerlemiş yaştaki kadınlarda görülmektedir. Cinsel ilişki sırasında acı ya da ağrı hissedilmesi, ilişki sonrası lekelenme tarzında kanama ve vajinal akıntının et suyu renginde bol miktarda, kokulu olması rahim ağzı kanserinin en önemli belirtisidir"

CİNSEL HAYATI OLMAYAN BİREYLERİ DE UYARDI

Uzman isim, daha önce cinsel ilişkiye girmeyen kadın erkekleri de uyardı. Kadınlarda özellikle jinekolojik muayene ve PAP Smear testinin yapılması gerektiğini ifade eden uzman isim, ilişkide korunmak için (hastalıkları önlemek adına) kondom kullanılması gerektiğini belirtti.