Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Nedir?

Veri hazırlama ve kontrol işletmenliği bir memurluk çeşididir. 657 sayılı devlet memurları kanunu tabi genel idare hizmetleri sınıfına girmektedir.
Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Nedir?

Veri hazırlama ve kontrol işletmeni derinin görevleri kısmen aynı olsa da çalışmış oldukları kurumlara göre yapacakları görevler kısmen farklı olabilir. Vazife aldıkları kurum durumuna göre üzerlerindeki bulunan sorumluluk ve iş durumu da değişkenlik gösterebilir.

VERİ HAZIRLAMA VE KONTROL İŞLETMENİ NİYE GÖREVLERİ NELERDİR?

Veri hazırlama ve kontrol işletmeni niye genel olarak yazı işleri ile alakalı görevler almaktadır. Bu yazı işlerinin işleyiş sırası ve yürütmeleri veri hazırlama ve kontrol işletmenlerinin denetimi altında gerçekleştirilir. Hazırlanan bu yazı işlemleri bilgisayar ortamında hazırlanırken hazırlanan evrakların imzalanma ve arşivlenme durumları da yine veri hazırlama ve kontrol işletmenliğinin görev tanımı içerisindedir.

Veri hazırlama ve kontrol işletmeni değerinin iyi derecede bilgisayar kullanmayı bilmeleri gereklidir. Çünkü yapacakları iş tanımları genel olarak bilgisayar üzerinden yürütülmektedir. Office programlarını bilmeleri gereklidir. Genellikle bu office programları üzerinden veri analizleri ve arşivlenme işlemleri yapmaktadırlar.

DÜZ MEMUR DAN DAHA FAZLA MAAŞ

Düz memurlar ile veri hazırlama ve kontrol işletmeni arasında maaş farkları bulunmaktadır. Veri hazırlama ve kontrol işletmeni diğer düz memurlara oranla daha yüksek miktarda maaşlar alırken unvanlı memur olarak geçmektedirler. Ünvanlı memurları düz memurlardan ayıran durum ise yaptıkları masa başı işler olmaktadır. Memurlardan böyle bir sınırlama söz konusu değilken unvanlı memurların çalışma yerleri masa başında ve bilgisayar ile olan işlerdir. Düz memur da ise böyle bir sınırlama durumu yoktur. Yani düz memur ile veri hazırlama ve kontrol işletmeni arasında hem maaş hem de iş tanımı farkı bulunmaktadır.

KPSS ŞARTI

Veri hazırlama ve kontrol işletmeni olmak için bir takım şartlar bulunmaktadır. Bu mesleğe başvurmak için KPSS şartı bulunmaktadır. Ortaöğretim mezunu, ön lisans mezunu ve lisans mezunu olan kişiler veri hazırlama ve kontrol işletmeni olabilirken yine de kendi mezun oldukları şekilde girecekleri KPSS’den aldıkları puan ile başvuru yapabilirler.