Uzmanlar her aileyi tek bir konuda uyardı! Bir dakika bile gecikmeyin

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından yaşanan büyük yıkım tüm Türkiye'yi harekete geçirdi. Depremzedeler için yardım kampanyaları devam ederken uzmanlardan kritik bir uyarı geldi.
Uzmanlar her aileyi tek bir  konuda uyardı! Bir dakika bile gecikmeyin

Uzmanlar her aileyi tek bir  konuda uyardı! Bir dakika bile gecikmeyin - Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde 10 il büyük bir yıkıma uğradı. Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği deprem felaketi, dünya ülkelerinde de büyük yankı uyandırdı. Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremin ardından uzmanlar her bir aile için dikkate alınması gereken uyarılar yaptı.

HER AİLE AFET PLANI OLUŞTURMALI

Uzmanlar, her ailenin afet planlaması yapması gerektiğini vurguladı. Aile afet planına göre, her evde yapısal ve yapısal olmayan tehlikeler göz önüne alınarak en güvenli ve en riskli yerlerin belirlenmesi gerektiğini belirten uzmanlar, ''Aile bireyleri ev içerisinde oluşturulabilecek yaşam üçgeni bölgelerini belirlemeli ve afet acil durum çantası oluşturmalı. Tehlikeli olabilecek yerler ve alternatif çıkış ile kaçış yolları belirlenmeli. Başta deprem olmak üzere herhangi bir afet durumunda aile bireylerinin paniğe kapılmadan hareket etmesi gerekli. Ouşturulacak plan aile bireylerinin ne yapacaklarını bilmelerini sağlar ve panik etkisini azaltır. Ayrıca aile bireylerinin olası bir afet durumundan sonra nerede bir araya geleceklerini önceden belirlemesi çok daha faydalı olacaktır.'' diyerek panik yaşanmaması gerektiğine dikkati çekti. 

AFETLERDE 72 SAATE GÖRE PLAN YAPILMALI

Evcil hayvanlar için önlemlerin alınması gerektiğini belirten uzmanlar aynı sorumluluğun önemine dikkati çekerek ''Oluşturulacak planın ilk 72 saate göre belirlenmeli. Plan belirlenirken ayrıca elektrik, doğalgaz, su ana vanaları ve şalterlerin yerleri belirtilmeli.'' ifadelerine yer verdi. 

İlgili Haberler