Deprem bulutu nedir, ne anlama gelir?

Türkiye Kahramanmaraş'ta yaşanan iki depremle kabusu yaşadı. Meydana gelen depremlerin ardından havada görülen bulutlar da araştırma konusu oldu.
Deprem bulutu nedir, ne anlama gelir?

Deprem bulutu nedir, ne anlama gelir? -  6 Şubat 2023 Pazartesi gününden bu yana Türkiye kabusu yaşıyor. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17'de 7.7 ve Elbistan ilçesinde saat 13.24'de 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremler Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Malatya, Kilis, Adıyaman, Osmaniye, Gaziantep, Diyarbakır, Adana ile Hatay'da yıkıma neden oldu. 

TÜRKİYE DEPREMZEDELER İÇİN TEK YÜREK

Yaşanan büyük yıkım Türkiye tarihine kazınırken dünya ülkelerinden de çok sayıda yardım ekibi geldi. Çalışmalar 101. saatte devam ederken mucizeler yaşanmaya devam ediyor. Türkiye depremzedelerin yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da deprem ve yapı stokumuzdaki zayıflık nedeniyle endişe ediyor. Depremin ardından görülen bulutların ardından da ''Deprem bulutları nedir, neden görülür?'' sorularına yanıt aramaya başladı. 

DEPREM BULUTLARI NEDİR?

Deprem bulutları; alışagelmişin dışında şekilleri olan ve depremin habercisi olarak görülen bulutları ifade eder. Dünyanın herhangi bir noktasında depremlerden sonra görülen bulutlar özellikle sosyal medyada "deprem bulutu" olduğu ifade edilerek paylaşılıyor. Deprem bulutları olarak adlandırılan bulutlar şekiller alarak, gelecek depremin habercisi olduğu varsayılıyor. Bununla birlikte bu iddianın doğruluğu da araştırılıyor. Konuyla ilgili Hint bilgin ve astronom olan Brihat Samhita'nın Varahamihira adındaki eserinde bahsettiği; tutulmalar, mevsimler, gezegen hareketlerinin yanı sıra bulut oluşumuna da atıfta bulunuluyor. Günümüzde de bazı bilim insanları deprem ile bulutlar arasında direkt bir ilişki olduğunu ve bulutları inceleyerek depremi önceden bilebileceklerini iddia ediyor. Research Gate'de 2006 yılında yayınlanan bir araştırma; bulutların, deprem öncesi ortaya çıkan enerjiden dolayı bulutların iyonlaşmasına neden olduğunu ve bu etkiyle bir bulutun, diğer bulutlarla birleşemediği için ortaya "deprem bulutu" denilen ilginç şekillere sahip bulutların meydana geldiğini öne sürüyor. Ancak henüz tam anlamıyla  kanıtlanmış bir veri bulunmuyor.

İlgili Haberler