Bit nasıl temizlenir?

Genel olarak kadınlarda görülen bit, aslında bir böcektir. Bu böceğin adı pedikulozis olmakla beraber 6 ayaklı dişi ve erkek olarak ürerler. Saç dersinde kasık ve kaş gibi kıl kökü olan yerlerde uzun süreli yaşayabildikleri gibi kan emerler ve yumurtlama dönemine kadar 100 kat çoğalabilirler.
Bit nasıl temizlenir?
Uzun saçlı insanlarda daha çok görülen bit, genellikle bakımsız saçlı kişilerde daha fazla rastlanır. Bunun nedeni, bit böceğinin yağlı ve kirli ortamlarda daha uzun süre yaşayabilmesidir. Yumurtalama döneminde daha sonra çıkan yavrularına da sirke ismi verilir. Sirkeler saça yapışık kalırken, bitler hareket edebilir. Sirkeler temizlenmezse zamanla olgunlaşır ve bite dönüşür. Eğer saçta kurumuş saç derisi yüzünden kepek oluşmuşsa bu da bir süre sonra kendini sirke olarak gösterecektir. Bu yüzden mümkün oldukça saç temizliğine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bit temizliği nasıl yapılır?

Bitleri saç tellerinden temizlemek için piyasa da birçok kimyasal madde bulunmaktadır. Fakat bu ilaçlar hem pahalı hem de oldukça az miktardadır. Evinizin imkânında masrafsız ve bol miktarda hazırlayabileceğiniz bu tarifle bit ve sirke sorunlarına kesin çözüm bulabilirsiniz.

1. Vazelin ile bitleri yok etme

Malzemeler:
Vazelin
Sıkı dişli bit tarağı
Şampuan

Yapılışı:

Vazelin sıkı aralıklarla saç diplerine sürülür. Saç en az 1 saat vazelinle bekletilir. Daha sonra sıcak su ile yıkanan saç, sık dişli tarakla 3 böleme ayrılarak taranır. Ger bölümde tarak temizlenir. İşlem bit ve sirkelerden kurtulana kadar tekrarlanır.

2. Bitki yağları ile bitleri yok etme

Malzemeler:
1 çay kaşığı Okaliptüs yağı
1 çay kaşığı Biberiye yağı
1 çay kaşığı Zeytinyağı

Yapılışı:

Yağlar bir kap içeresinde karıştırılır. 5 dakika kadar bekletilen bitkisel yağlar. Saç dibine masaj yaparak uygulanır. 1 saat sonra yağlı saç derisi sık bit tarağı ile taranır ve bu işlem haftada 2 defa uygulanır. 1 ay sonunda bit sorunu ortadan kalkar.

3. Sirke ile bitten kurtulma

Malzemeler:
5 damla Nane yağı
Bir miktar zeytinyağı
Elma sirkesi
Bit tarağı

Yapılışı:

Önce nane yağı ile saç diplerine masaj yapılır. Daha sonra elma sirkesi eklenerek tekrar masaj yapılır. Daha sonra da Bit tarağı ile taranır. Sirke içindeki etkin maddeler sayesinde bit yaşamını sürdüremez ve saç dersinden kısa sürede ayrılır. Nane yağının da ferahlatıcı etkisi sayesinde saç derisinin bit yumurtasından dolayı tıkanan gözenekleri açılır ve ferahlar. Bu işlem haftada 2 defa uygulanabilir.