Akıllı Telefonların SAR Değerleri Neler?

Akıllı telefonların özellikleri arttıkça yaydığı SAR değeri de artıyor. Peki şu anda kullandığımız telefonların SAR değerleri neler?
Akıllı Telefonların SAR Değerleri Neler?

SAR Nedir? Hangi Cihazlarda Fazla?

Specific Absorption Rate (Özgül Soğurma Oranı) anlamına gelen değer akıllı telefonların vücuda yaydığı radyasyon miktarının ölçüsünü gösteriyor. Bu değerin vücut tarafından absorbe edilmesi yani vücut ısısını yükseltmesi mümkün. İşte bu durum bir noktadan sonra vücuda zarar vermeye başlıyor.

SAR değeri 100 kHz ve 10 Ghz aralığında ölçülüyor. Amerika Federal İletişim Komisyonu cep telefonlarında izin verilen SAR değeri olarak 1 gram doku için 1.6 W/Kg belirlenirken, Avrupa’da ise 10 gram doku için 2 W/Kg oranına kadar SAR değerine izin veriliyor. Yani Avrupa’da satılan telefonlarda SAR değeri daha düşük.

Yüksek SAR Değerinin Zararları

SAR değerinin yüksek olması kişilerin görüşünde daralma, kalp hastalıkları, hafıza zayıflığı, kalıcı işitme bozuklukları, embriyo gelişiminin zarar görmesi, hamilelerde düşük riskinin artması, kan hücrelerinin bozulması ve daha pek çok rahatsızlığa sebep olabiliyor.

İşte bu etkilerden uzak bir şekilde telefon kullanmak istiyorsanız bazı önlemler almalısınız. Telefonla konuşma sırasında kulaklık kullanmak, bir yeri arayınca sürekli kulakta tutmak yerine karşı taraf açtıktan sonra kulağa tutmak gibi önlemler alınmalıdır.

Çift SIM Kartlı Cihazlar Tehlike Saçıyor

SAR değerleri konusunda rekor çift SIM kartı olan cihazlarda bulunuyor. Bu cihazlarda tek SIM ile iletişim kurmanıza rağmen kulağınızda iki telefon birden bulunuyormuş gibi zarar veriyor. Yani SAR değeri ikiye katlanıyor. Bu durum yapılan her konuşmada geçerli oluyor.

Halbuki çift telefon kullanıyor olsanız biri ile görüşürken diğerini de kulağınıza tutmuyorsunuz. İşte bu yüzden çift SIM olan cihazlar yerine iki farklı cihaz kullanmakta fayda var.