Uşak’ta tarıma niçin yatırım yapılmalıdır?

Sanayi kenti Uşak’ta tarıma yatırım yapılabilir mi? Tarıma yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar ne gibi avantajlara sahip olacak? Hayvancılığa yatırım yapıldığında geri dönüşü olacak mı?
Uşak’ta tarıma niçin yatırım yapılmalıdır?

Bütün bu soruların cevabı; T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi tarafından hazırlanan “Uşak Tarımsal Yatırım Rehberi’nde veriliyor. Rehber,  ilimizde niçin tarıma yatırım yapılması gerektiği konusunda yatırımcıları bilgilendiriyor.

Kırsalda 92 bin, şehirde 279 bin kişi olmak üzere toplam; 371 bin kişinin yaşadığı ilimizin yüzölçümü 5 milyon 555 bin dekar olarak biliniyor. Toplam tarım alanı ise 2 Milyon 194 Bin dekar olarak belirlenmiş. Uşak’ın topraklarının yüzde 39’unda tarım yapılmakta.

Son yıllarda ilimizde klasik tarım ürünlerinin yanında, başta lavanta olmak üzere, ekinezya, ada çayı, mantar ve aromatik bitki üretimi gibi alternatif tarım ürünlerine karşı yatırımcıların bir ilgisi olduğu gözlenirken, başta Sivaslı ilçesi olmak üzere çileğin de il genelinde yeniden dirilişine şahit olmaktayız.

“Uşak Tarımsal Yatırım Rehberi” Uşak’ta tarım yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için 10 avantajı şöyle sıraladı:

UŞAK’TA TARIMA YATIRIM YAPMAK İÇİN 10 NEDEN

1. İldeki kültür ırkı büyükbaş hayvanlar yüksek genetik kapasiteye sahiptir. Hayvan başına alınan verimin yüksek olması hayvancılık işletmeleri ile et ve süt işleyen tesislerin kurulmasına olanak sağlamaktadır.

2. İlde süt sektöründe lider firmalar bulunmaktadır İlimizdeki süt ürünleri işleyen modern tesisler yüksek süt işleme kapasitesine sahiptir. Bu tesisler sayesinde ilimizde süt sığırı işletmeleri kurmak avantajlı hale gelmektedir.

3. İlde yüksek miktardaki nohut üretimi bulunmaktadır. Nohut işleyen tesislerin kurulması ilimizi nohutun cazibe merkezi haline getirecektir.

4. İlin yenilenebilir enerji kaynaklarından, termal su kaynakları ile güneş enerjisi santralleri (GES) kurulumu için çok uygun konuma sahip olması, bakanlığımızca da desteklenen alternatif enerji kaynaklı sera inşası için çok uygun bir imkân sunmaktadır. Jeotermal kaynaklarının kullanımı ile sera faaliyetleri gerçekleştirilebilir ve buna bağlı TDİOSB kurulabilir.

5. Temiz toprak ve su imkânlarının olduğu bakir bölgelerin bulunması, organik tarım için avantaj sağlamaktadır.

6. İlin ulaşım imkânlarının kolay olması ve büyük pazarlara yakınlığı üretilen tarımsal ürünlerin hızlı ve kolay bir şekilde pazarlara ulaşmasına imkân sağlaması, tarımsal yatırım için en önemli bir avantajdır.

7. Topografik yapı ve mera varlığı küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için çok uygundur. Bu nedenle Eşme ilçemizde uygulanan halk elinde ıslah projesi ile bu bölgeye özgü, et, döl verimi ve adaptasyon kabiliyeti çok yüksek Eşme koyun ırkı oluşturularak tescil edilmiş ve yetiştiriciliği her geçen gün artmaktadır.

8. İklim ve toprak yapısı ceviz, badem, ayva ve armut yetiştiriciliğine uygun olup son yıllarda bu çeşitlere ait kapama bahçelere de büyük artış vardır. Bu durum meyve işleyen tesislerin ve soğuk hava depolarının kurulması için bir fırsat sunmaktadır.

9. İlde sektöründe öncü tam entegre kanatlı işleme tesisleri bulunmaktadır. Bu nedenle; kanatlı sektörüne yönelik yatırımlar açısından uygundur.

10. İlde susam ve haşhaş ana ürün ve ikinci ürün olarak ekilişi yapılan ve münavebe içinde uygun ürünlerdir. Bu ürünleri işleyen tesislerinin varlığının artması ilimiz ekonomisine önemli katkıları olacaktır. Ulubey ilçemizde tıbbi ve aromatik bitkilerin yağını çıkarmaya yönelik distilasyon ve soğuk pres tesisi kurulumu projesi, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Zafer Kalkınma Ajansı tarafından 2.000.000.-TL hibe bütçe desteklemektedir. Kurulması tamamlanma aşamasında olan tesis tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği açısından yeni yatırım olanakları sunacaktır.

(SALİH KILINÇ/HABER)

İlgili Haberler