Uşaklılar içme suyu havzasında nikel aranmasına yine izin vermedi

Uşak’ın içme suyunun geldiği Ayrancı (Comburt) köyünde 2. ÇED toplantısı da yapılmadı. ÇED raporu için Uşak Çevre ve Şehircilik Müdür Vekili Bülent Güngör, başkanlığında gelen toplantının yapılacağı kahvehaneye çıkmayarak jandarma barikatı arkasında tek taraflı bir tutanak hazırlayarak köyden ayrıldı
Uşaklılar içme suyu havzasında nikel aranmasına yine izin vermedi

Uşak Jandarma Komutanlığı ekipleri köylüler ve çevrecilerle, ÇED heyeti arasında robokop jandarmalarla âdeta etten duvar ördü. Ayrancı köyü Muhtar Vekili Zafer Türkmen ile ÇED raporu hazırlamak için gelen müdürlük yetkilileri arasında tartışmalar yaşandı.

Uşak’ın içme suyunun büyük bir kısmını karşılayan Çokaran suyu ve Küçükler Su Arıtma tesislerinin bulunduğu havzada nikel madeni aranması için ÇED raporu hazırlamak için 8 Şubat’ta da köye gelmiş, köylüler, toplantının yapılacağı kahveyi kapatarak, “ÇED toplantısı istemedikleri” şeklinde tutanak tutturmuşlardı.

Bu kez köyde çok sayıda jandarma güvenlik önlemleri aldı. Uşak merkez ve Banaz ilçesinden gelen çok sayıda çevre savunucusu,  CHP İl Başkanı Ali Karaoba, İYİ Parti Uşak Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş gibi siyasi isimlerde köylülere destek vermek için Ayrancı köyüne geldi.

Jandarma yola dizilerek geçişlerini engelledi. Jandarma heyetinin arkasında kalan ÇED heyeti;  “Uşak Çevre şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Vekili Bülent Güngör başkanlığında  Ayrancı Köyüne halkın katılım toplantısı için gelinmiş olup, halk bilgilendirilmek istenmemiştir. Dolaysı ile Toplantı yapılamamıştır” şeklinde tek taraflı tutanak tutarak köyden ayrıldı.

Ayrancı köyü Muhtar Vekili Zafer Türkmen, “Kendi başlarına geldiler. Uşak’ta yazdıkları tutanağı biz kabul ettirmeye çalışıyorlar ve çok yanlış yapıyorlar. Daha önce de ÇED toplantısını yaptırmadık. Bu köyün merası, suyu, tarımı hep maden sahasındaki sudan yapılıyor. Susuz ve topraksız kalmak istemiyoruz. Bu konuda sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

TEMA Uşak İl Temsilcisi Prof. Dr. Barış Metin; “Murat Dağı yok Olmasın. Murat Dağı için mücadele edeceğiz. Su hayattır, su yaşamdır. Murat Dağı suyun ve yaşamın kaynağıdır” ifadesini kullandı.

Uşak Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, “Burada bir maden şirketi nikel aramak istiyor. Biz, bu kapıyı açtırmayacağız. Burada maden aradıkları takdirde Murat Dağı yok olacaktır. Biz yok olmasına izin vermeyeceğiz. ÇED toplantılarını yaptırmayacağız ve dava açarak davayı da kazanacağız. buradan maden çıkarmalarına engel olacağız. Comburt’ta maden aranmasına izin verirsek sıradaki maden şirketleri Murat Dağı’nı yerle bir eder. Comburt bir kapıdır. Buradan geçit yok” dedi.

ÇED bilgilendirme toplantısının ikinci kez yapılmaması köylü kadınları çok sevindirdi. Kadınlar oynayarak bilgilendirme toplantısının yapılmamasını kutladı.

(SALİH KILINÇ / HABER)

İlgili Haberler