Uşak nefesini tuttu kabine toplantısının sonucunu bekliyor

Normalleşmeye en yakın 30 il arasında Uşak’ın adının olması, ilimizde büyük bir heyecan yarattı.
Uşak nefesini tuttu kabine toplantısının sonucunu bekliyor

Yarın yapılacak olan kabine toplantısında normalleşme yönünde ilk adım atanacak illerin belirleneceği öğrenildi.

Toplantıda;  yüz yüze eğitime geçiş, kafe ve restoranların açılması gibi konuların da görüşülmesi bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre; “100 bin nüfusa düşen haftalık vaka sayısı 35’in altında kalan orta ve düşük risk grubundaki 30 il ve bu illerde yaşayan yaklaşık 24 milyon nüfus, normalleşmeye en yakın konumda görülüyor. Bu illerin arasında Uşak’ta yer alıyor.

www.usakgundem.com olarak görüştüğümüz Uşaklı esnaf oda temsilcileri, kısıtlamaların kısmi de olsa kaldırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını, ancak uygulamadan bazı endişeleri olduklarını, bir de esnafın kamuya olan borçlarının geri ödemesinin Haziran ayında değil, en az bir yıl sonra alınması gerektiğini belirtiler.

UŞAK KISITLAMALARIN KALDIRILACAĞI İLLER ARASINDA

Kabine toplantısı sonrası, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak kararlar ile Bilim Kurulu’nun belirlediği kriterler çerçevesinde “düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli” olmak üzere kategorize edilen illerde, salgının seyrine göre kaldırılacak kısıtlamalar ya da uygulanacak ek tedbirler belirlenecek.

Normalleşme ile ilgili yapılan çalışmalar sonrası; yeni bir vaka pikine meydan vermeyecek önlemlerle ilk etapta yüz yüze eğitime geçiş, kafe ve restoranların açılması gündeme gelecek.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre; 100 bin nüfusa düşen haftalık vaka sayısı 35’in altında kalan orta ve düşük risk grubundaki 30 il ve bu illerde yaşayan yaklaşık 24 milyon nüfus, normalleşmeye en yakın konumda.

Bu iller arasına yüz bin de 17 vaka oranı ile Uşak bu iller arasına rahatlıkla giriyor.

UŞAK ESNAFI BEKLEYİŞTE

Tüm yurtta olduğu gibi Uşak’ta da covid-19 kısıtlamalarından en çok etkilenen esnaf kesimi olan Lokantacı ve restoran işletmecileri bu konuda ne düşünüyor?

Uşak Ahcılar ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Şeref Parlas; “Kanımca ilimizde kısmi bir açılma olacak. Ancak ve benim esnafım yine beklediğini bulamayacak ve borçlarını bile ödeyemeyecektir.

Devletten aldığı desteklerin faizi ile ödeme süresi Haziran ayında başlıyor. Yaklaşık bir yıldır çalışmayan esnafım, şimdi, vergisini mi ödesin? SGK prim borcunu mu ödesin? Elektriğini, suyunu, işçi ücretini ve kirasını mı ödesin? Ne yapsın?

Zaten bir yıldır çalışmıyor. Çalışsa bile bu yükün altından kalkamaz. Hiç olmazsa aldığı kredi, destek primi vb gibi kamuya olan borçları en az bir yıl ertelenesin istiyorum. Yoksa kısmi açılma da Uşaklı lokantacı ve restoran sahiplerini kurtarmaz” dedi.

Uşak Esnaf ve Sanatkar Odaları Birlik Başkanı Atalay Savaş ise kısıtlamaların kaldırılmasını yeterli göremediklerini, önemli olan Uşak’taki uygulamanın olduğunu belirterek; “Yarın saat 14.00 de Uşak Esnaf ve Sanatkar Odaları Birlik Salonu’nda Uşak Ahcılar ve Lokantacılar Esnaf Odası, Uşak Fotoğrafçılar ve Çiçekçiler Esnaf Odası, Uşak Kahveciler Esnaf Odası başkanları ile saat 14:00 de bu konu ile ilgili bir basın toplantısı düzenliyorum. Uşaklı esnaflar olarak beklentilerimizi ve taleplerimizi orada dile getireceğiz” dedi.

(SALİH KILINÇ/ ÖZEL HABER)

İlgili Haberler