Uşak Deri Karma OSB 5 Milyon Euro’luk projesini tanıttı

Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi (OSB) “Büyükbaş Deri İşleme Projesi Tanıtımı Basın Toplantısı” düzenlendi.
Uşak Deri Karma OSB 5 Milyon Euro’luk projesini tanıttı

“Uşak’ta küçükbaş deri işleyen firmaları büyük baş deri işlemeye özendirerek, üretim ve gelirlerini arttırmak ve işlerini geliştirmelerine yardımcı olmak” amacıyla kurulan “Büyükbaş Deri İşleme Projesi Tanıtımı Basın Toplantısı” Mega Müjde restoranda yapıldı.

İKADA Danışmanlık tarafından düzenlenen yemekli toplantıda proje hakkında bilgi veren Uşak Deri karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, tesisi 2022 yılı Şubat ayında tam olarak faaliyete geçirmeyi planladıklarını söyledikten sonra şunları söyledi:        

         

PROJENİN ADI:UŞAK’TA BÜYÜKBAŞ DERİ İŞLEME PROJESİ

PROJE SAHİBİ (ERA): Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi

PROJE ORTAĞI: Zafer Kalkınma Ajansı

PROJENİN AMACI :Uşak’ta küçük baş deri işleyen firmaları  büyük baş deri işlemeye özendirerek, üretim ve gelirlerini arttırmak ve işlerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır.

PROJENİN KONUSU: Büyük baş deri işlemek isteyen  sanayicilerimize, büyük sermaye gerektiren makine ekipman yatırımı yapmadan, en düşük ücretle fason hizmet verecek Büyük Baş Deri İşleme Tesisi kurulması ve işletilmesidir.

PROJE GEREKÇELERİ : Küçük baş deri, yalnız giysi üretiminde kullanılmaktadır. Deri giysi talebinin giderek azalması, küçük baş deri işleyen firmaların üretim ve gelirlerinin azalmasına neden olmuştur.

Büyük baş deri; ayakkabı, çanta, kemer gibi, zorunlu ihtiyaçların üretiminde kullanılmakta ve talebi nüfus artışına bağlı olarak sürekli artmaktadır.

Ayakta kalmakta zorlanan küçük baş deri işleyen sanayiciler;  büyük baş deri işleme tesisinin kurulması için gerekli finansmana (30-40 milyon TL) sahip değildir.

Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde 95 adet deri işleyen firma bulunmaktadır. Ortak çalışma kültürü gelişmemiştir.

Proje kapsamında  fason hizmet verecek Ortak Kullanım Tesisinin kurulmasıyla, küçük baş deri işleyen sanayiciler makine yatırımı yapmadan   büyük baş deri işleyeceklerdir.

SAĞLANAN HİBE DESTEĞİ(EURO)

AB KATKISI (%85)

T.C.DEVLETİ (%15)

TOPLAM

4.327.523

763.680

5.091.203

                

PROJENİN ÇIKTILARI:

1.Büyükbaş Deri İşleme Tesisi.

Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesinde inşaatı tamamlanmış ve 8.000 metre kare kapalı alana sahip olan ortak kullanım tesisine 19 adet makine gelmiş ve geçici kabulleri yapılmıştır. 16 adet makine 2021 yılı sonuna kadar gelecek ve makine parkı tamamlanacaktır.

Tesisin 2022 yılı Şubat ayında faaliyete geçirilmesi planlanmıştır.

Günlük kapasite: 20 ton (800 büyükbaş deri)

İstihdam: 55 kişi

Yönetim ve İşletme: Tesis, sermayesinin tamamı Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliğine ait bir anonim şirket tarafından yönetilecek ve işletilecektir.

2. Ücretsiz Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri

Büyük baş deri işleme tesisinin dışında , projenin çok önemli çıktısı; ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri olacaktır.

Deri sanayicilerine ve fabrikalarında  çalışan 200 kişiye ücretsiz eğitim , ayrıca 30 deri fabrikasına ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecektir. 

DERİ SANAYİCİLERİNE SAĞLANACAK FAYDALAR

*Büyük miktarda sermaye gerektiren makine-ekipman yatırımı yapmadan en düşük maliyet ile büyükbaş deri işleme imkanına sahip olacaklar.

*Üretim ve işçilik ile ilgili sorun yaşamayacaklar,  ham deri tedariki, satış ve pazarlamaya odaklanacaklar, karlılıklarını arttıracaklar.

*Rekabet güçleri artacak, yurt içi ve yurt dışında yeni pazarlara deri satma imkanı bulacaklar, üretim ve gelirleri artacak, işlerini geliştirecekler.

*6-8 ay olan çalışma süresi, büyük baş deri ile 12 aya çıkacak.

*Katma değeri ve karlılığı yüksek olan mobilya ve otomotiv sektörünün ihtiyacı olan kaliteli döşemelik  deri üretimine  geçiş sağlanacak.

*Deri kümesinin kurulmasıyla ortak çalışma kültürü geliştirilecek, kümelere verilen devlet desteklerinden yararlanılacak.

*Eğitim ve danışmanlık faaliyetleri ile deri fabrikalarında çalışanların becerileri geliştirilecek, kalifiye eleman temini kolaylaşacak.

PLANLANAN TEKNİK DESTEK FAALİYETLERİ

Tesisin faaliyete geçirilmesi ve kümelenmeye yönelik  çalışmalar, Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde kurulmuş bulunan Operasyon ve Koordinasyon Birimi ile İKADA Danışmanlık Ltd. Şti. tarafından yürütülmektedir.

 1.ORTAK KULLANIM TESİSİ’NİN FAALİYETE GEÇİRİLMESİ                                             

Paydaş Analizi                                                                                                                              

Kiyaslama Çalişmalari ve Uluslararasi Çalişma Ziyareti                                                       

Kurumsal Planların ve İş Planlarinin Oluşturulmasi                                                             

Farkındalık Yaratma ve Tanıtım Faaliyetleri                                                                             

Ortak Kullanım Tesisi Personelinin Eğitimi                                                                             

2.KÜMELENME GİRİŞİMİ OLUŞTURMA VE KAPASİTE GELİŞTİRME

Küme Geliştirme Yol Haritasının Hazırlanması                                                                       

Uşak Deri Sektörü Yol Haritasının hazırlanması

Eğitimlerin ve Danışmanlık Hizmetlerinin Verilmesi                                                              

B2B ve Oluşturma Günlerinin Düzenlenmesi                                                                  

(SALİH KILINÇ/HABER)

İlgili Haberler