Uşak Belediyesi mahkemeyi kazanan işçilerin hakkını vermiyor

Uşak Belediyesi'nin hizmetine ihtiyaç kalmadığı gerekçesiyle sözleşmesini uzatmadığı 14 personel açtıkları davayı kazanmalarına rağmen 4 aydır işbaşı yapamadı.
Uşak Belediyesi mahkemeyi kazanan işçilerin hakkını vermiyor

Edinilen bilgilere göre; Uşak Belediye İdaresi, 2 yıldır haksız yere iş akdini feshettiği 14 işçiye tazminat ödemesi gerekiyor. Yaklaşık 2 yıldır mağdur durumda olan işçiler ise belediyenin mahkeme kararını uygulamasını bekliyor.

31 Mart 2021 yerel seçimlerinde Belediye Başkanı seçilen Mehmet Çakın, 2019 Kasım ayı belediye Meclis toplantısında, bir önceki Belediye Başkanı Nurullah Cahan döneminde sözleşmeli personel olarak işe alınan 14 çalışanın, “Uşak Belediyesi, hizmetine ihtiyaç kalmadığı gerekçesiyle” personelin hizmet sözleşmesinin yenilememesi için meclis kararı aldırdı.

Bu medde mecliste görülürken AK Partili 2 Meclis Üyesi Avukat Mehmet Gün ve Avukat Kazım Kuşcu’nun bu maddeyi protesto ederek meclisi terk ettiği Uşak gündeminde günlerce konuşuldu.

İşsiz kalan 14 belediye çalışanı işlerine geri dönebilmek için İdare Mahkemesi’ne dava açtı.  Açılan davada, idare mahkemesi belediye lehine karar verdi.

Bunun üzerine, davacı çalışanlar istinaf dilekçesine sunduğu belgede, işgal ettiği pozisyonda yerine getirilen görevlerin Uşak Belediyesi Personel A.Ş. bünyesinde görev yapan personelce yerine getirildiğini belirttiler.

 Bölge İdare Mahkemesi, hizmette ihtiyaç kalmadığının somut bilgi ve belgelerle ortaya konulamadığı, davacının görevinde yetersiz veya başarısız olduğuna dair herhangi bir tespit bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal etti ve 14 belediye çalışanın işlerine iade edilmesine karar verdi.

Ancak Uşak Belediyesi Norm Kadro cetvelinde uygun bir pozisyon bulunmadığı gerekçesiyle göreve dönüş taleplerini mahkeme kararına rağmen uygulamadı.

İdare Mahkemesi, 14 çalışanın 2 yıl işsiz ve mağdur olduğunu göz önüne alarak, Uşak Belediyesi’nin kişi başı yaklaşık 80 bin TL, tazminat ödemesine de karar verdi.

UŞAK BELEDİYESİ ÖZEL GÜVENLİKÇİLERİ DE MAĞDUR ETMİŞTİ

Mahkeme kararına rağmen sözleşmeli çalışan 14 kişiye işbaşı yaptırmayan Uşak Belediyesi, daha önce de Uşak Belediyesi’nin çeşitli birimlerinde görev yapan 136 özel güvenlik görevlisini, sendikalarından baskı ile istifa ettirmiş, toplu iş sözleşmesinden yararlanmalarını engellemişti.

www.usakgundem.com bu baskıları haber yapınca da güvenlikçileri işten çıkarmakla tehdit etmişti.

(SALİH KILINÇ / HABER)

İlgili Haberler