Tanınmış yazar ve gazeteciler Uşak'ı dünyaya tanıtacak

Sabah Gazetesi tarafından daha önce 10 ilde yapılan “İl Buluşmaları” programı Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan’ın daveti üzerine Uşak’ta da gerçekleştirildi.
Tanınmış yazar ve gazeteciler Uşak'ı dünyaya tanıtacak

Uşak’ın tarihi, ekonomik, kültürel ve iktisadi değerleri ve doğal güzelliklerini tanıtmak için düzenlenen Sabah Gazetesi İl Buluşmaları” programına: Yavuz Donat, Levent Tüzemen, Şelale Kadak, Ersin Ramoğlu, İbrahim Altay, Ceyda Uzman ve takvim Gazetesi yazarı Ekrem Kızıltaş gibi isimler katıldı.

Ülke çapında tanınmış yazarlar, Uşak’ta kaldıkları iki gün boyunca; AKM Sanat Akademisi, Kentpark, kentsel dönüşüm, Dokur evi, Arkeoloji müzesi, Ulubey kanyonları (Cam teras), Blaundus Antik Kenti, Mahalle Konağında yaren gecesi, Ulu cami, Burma Cami, Atlı Rehabilitasyon Merkezi cirit gösterisi gibi yerleri gezerek etkinliklere katıldı.

İkinci gün Ramada Otel’de Uşak konulu bir panel düzenlendi. Sabah Buluşmaları açılış konuşmasını yapan Takvim Gazetesi yazarı Ekrem Kızıltaş, “Bizler, daha önce Uşak’tan gelip geçiyorduk. İki günlük Uşak izlenimimiz; Uşak’ın geçilecek yer değil kalınacak yer olduğu yönünde oldu.

“Sabah Buluşmaları” bugüne kadar 10 ilde yapıldı. Ben de 4-5 ilde bu buluşmalara katıldım. İllerin kendi durumlarını tespit etme ve sorunlarını çözme, gelecekte neler olacağı konusunda fikir alışverişleri yapılacak. Buluştuğumuz illerde bu toplantıların katalizör görevi yaptığını ve sonrasında hareketlenmeler yaşandığını sevinçle gözlemledik.

Buluşmalarımız, şehrin farklı kesimlerinin dinamiklerini bir araya getirmesi, fikir üretmesi, şehrin farklılıklarını ulusal düzeye taşıması ve başka illerin alması gereken örnekleri ön plan çıkarması açışından da büyük önem arz ediyor. Birazdan yapacağımız panelden çıkacak sonuçla gelişmekte olan Uşak’ın daha sağlıklı bir şekilde gelişip büyüyeceğine inanıyorum. Sabah Buluşması Uşak için hayırlı olsun” dedi.

“UŞAK GELECEĞE HAZIRLANIYOR”

Konuklarına bir “Hoş geldin” konuşması yapan Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, “Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde Türkiye’ye yön veren Sabah Gazetesi yazarları ailesini Uşak’ta ağırlamaktan onur duyuyorum.

İki gündür sizlerle birlikteyiz. Sizleri çok sevdik. Birazdan Uşak’ın ekonomik, tarihi, akademik, sosyal ve kültürel durumunu birlikte irdeleyeceğiz. İnşallah Uşak’ın değerlerini hem Türkiye’de hem dünyada en güzel şekilde sizler tanıtacaksınız.

Uşak, aşıklar diyarı, yerenler ve efeler diyarı, her türlü girişimcilik ruhu olan bir şehir. Bize ait her türlü değer var.  Girişimciliğinin en güzel örneği de Uşak Nuri Şeker Şeker Fabrikasıdır.

Rahmetle andığım Nuri Şeker’in girişimi ile yeni kuruluna Cumhuriyetin ilk en büyük iktisadi girişimidir. Aydınlatma kullanan ilk şehirdir. Uşak halısı, kadınlarımızın sevdayı ilmik ilmik dokuduğu göz nuru el emeğidir. İsteriz ki bize ait markaları yeniden dünya ile buluşturalım.

Antik tarihi, Kurtuluş Savaşındaki önemi, tekstilde deride ve geri dönüşümde söz sahibi bir şehir. Tarih, ekonomi, kültür, girişimcilik ne arasan hepsi Uşak’ta. Uşak Belediyesi olarak gezdiğiniz Sanat Akademisinde pırıl pırıl gençlerle, belediyemizin kurslarında eğitim alan kadınlarımızla geleceğin Uşak’ında yer alacak eğitimli insanları yetiştiriyoruz.

Pırıl pırıl caddeleri, 3-5 dakikada Uşak’tan çıkmayı sağlayan alt geçitleri ile 50 bini aşkın aracı tahliye edebiliyoruz. Ledli Laleli aydınlatmalarımız, kent merkezinde inşası devam eden  110 bin metrekare yeşil alanımız. Türkiye’ye örnek teşkil eden kentsel dönüşüm alanımız, kadınlarımız bireysel olarak ayakta tutmaya destek olan ve hayata hazırlayan mahalle konaklarımızdaki kurslarımızla Uşak en hızlı şekilde geleceğe hazırlanıyor.

Uşak, Karun Hazineleri, 33 bin kişilik üniversitesi, Lidya uygarlığından bu değişik medeniyetlerin izleri ile medeniyetin beşiği olan bir il. İstiyoruz ki; bu değerlerimizin üzerinden yükselelim. Bu değerlerimizi gelecek nesillere aktaralım. İçinden geçmekte olduğumuz bu zor dönemde kendi ayaklarımız üzerinde duralım. Milli ve manevi değerlerimizi yükseltelim.

Uşak, derisi, tarhanası, battaniyesi, ata spor cirit ile tarih, medeniyet ve sanayi alanında tüm değerlere sahibiz. Türkiye’de alanında uzman olan, karakter olarak kişilik olarak kendilerini kabul ettiren siz değerli sabah Grubu yazar ailesinin bu değerlerimizi tanıtacağı ve duyuracağına olan inancımız tamdır. Sizleri ilimizde ağırlamaktan onur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından Sabah Gazetesi Reklam Genel Müdürü Ceyda Uzman Cahan’a bir plaket sundu.

AK Parti Uşak Milletvekili Mehmet Altay, “Uşak, Âşıklar ve ilkler şehridir. Ancak kendi değerlerini saklayan bir kent. Tarihi değerlerinin yanı sıra, battaniye, deri, dejenere iplik ve geri dönüşüm alanlarında söz sahibi bir il olmuştur.

İşsizliğin yüzde 4,5 civarında olduğu ilimiz sanayisi 2 yılda 2 milyon Dolar ihracat yapıyor görünse de İstanbuldaki ihracat şirketleri üzerinden dış satım gerçekleştirdiği gerçekte yaptığı ihracat 9 milyon Dolar gibi bir rakam ulaşarak ülke ekonomisine de büyük bir katkı yapmaktadır” dedi.

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş de, “Uşak, İzmir, Antalya, Ankara, İstanbul gibi büyük illere yakın bir coğrafyada olması, yüzde 40’nın ormanlık alanlarda yer alması ile coğrafi olarak muhteşem bir yerde bulunmaktadır.  Doğası, tarihi ve doğal güzellikleri ve de yeşili ile yaşanacak yerdir” şeklinde konuklara Uşak’ı tanıttı.

Uşak Valisi Salim Demir de konuklarına şöyle seslendi: “ Uşak’ın uluslararası düzeyde tanıtımına neden olacak “Sabah Buluşmaları” na hoş geldiniz. Uşak, tarih öncesinde, yakın tarihimizde ve günümüzde de ilkler şehri olmaya devam ediyor.

Uşak, ilkler şehri, aşıklar diyarı, Ege’nin incisi ve yükselen değeri olarak büyümeye devam ediyor. İlk şeker Fabrikasının kurulduğu, sanayide ilk elektriğini kullanıldığı, dokumacılığın ilk yapıldığı, 1953 yılında il olmadan önce termal sağlık merkezi olmuş. Ancak bu konularda biraz yavaş ilerlemiş. Termal sağlık merkezini Afyon, dokumanın merkezini Denizli’ye kaptırmış.

Sağlık turizmi konusunda bize hizmet edecek Hamam Boğazını 2006 yılında termal alan ilan etmişiz. Ancak bir Banaz Belediyesi tarafından yapılan bir termal tesis var. Şu an burada 2 milyon 200 bin metre karelik bir alanda hem kür merkezi hem de otel turizmi konusunda hizmet verecek parseller ayırdık.

2018 yılında sağlık termal turizmi konusunda bir çalıştay düzenleyerek Hamam Boğazı’nı tanıtmak istiyoruz. Aynı şekilde Blaundus antik kenti olarak tanıtmaya çalışıyoruz. Ulubey Kanyonlarını da tanıtmak istiyoruz. Uşak komşu illerin sınırına yakın ilçe ve köylerine de hizmet veriyor dedi.

Altay’a Sabah Gazetesi yazarlarından İbrahim Altay, Güneş’e Ersin Ramoğlu, Uşak Valisi Salim Demir’e de ünlü gazeteci Yavuz Donat plaketlerini sundu.

Daha sonra Uşak konulu panele geçildi. Takvim gazetesi yazarı Ekrem Kızıltaş’ın modorötörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, UTSO Meclis Başkanı İsmail kahraman ve Uşak Üniversitesi tarih Profesörü Murat Öntuğ katıldı.

Sabah yazarları, panelden sonra Ulu cami, Burma Cami civarını gezdi. Uşak belediyesi Atlı rehabilitasyon merkezinde cirit gösterisinin ardından kentten ayrıldılar.


 

İlgili Haberler